PRESTIGIÓS GUARDÓ

Nobel de la Pau per al Programa Mundial d'Aliments de l'ONU

El comitè ha recompensat l'organització pels seus «esforços en la lluita contra la fam» en temps de pandèmia

Els favorits Greta Thunberg, Aleksei Navalni i l'OMS han quedat descavalcats

nobel-paz / periodico

3
Es llegeix en minuts
Montse Martínez
Montse Martínez

Periodista

ver +

La sorpresa s’ha fet present a Osloquan el Comitè Noruec del Nobel ha atorgat el prestigiós guardó del Nobel de la Pau del 2020 al Programa Mundial d’Aliments (PAM) de l’ONU. Sorpresa perquè el programa de les Nacions Unides no es trobava en la llista de favorits integrada per la jove activista climàtica Greta Thunberg, l’opositor rus Aleksei Navalni i el director general de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom.

El Programa Mundial d’Aliments (PMA) és l’organització humanitària més gran del món especialitzada en la lluita contra la fam i promotora de la seguretat alimentària. «Ha sigut recompensada pels seus esforços en la lluita contra la fam, la seva contribució a la millora de les condicions de pau en països afectats per conflictes i per haver jugat un paper motor en els esforços per eliminar la fam com a arma de guerra», ha declarat la presidenta del Comitè el Nobel, Berit Reiss-Andersen. Amb aquesta concessió –ha afegit–, «el comitè desitja girar els ulls del món cap als milions de persones que pateixen o enfronten l’amenaça de la fam».

Era difícil, l’any de la Covid, que el comitè noruec no fes menció de la pandèmia global més important del segle. Efectivament, el coronavirus també va ser protagonista en el sentit que, com va esmentar el comitè, «ha contribuït a un fort repunt del nombre de víctimes de la fam al món».

«Fam zero i pau, de la mà»

A través de twitter, el Programa Mundial d’Aliments va agrair el guardó amb la reflexió que «és un poderós recordatori per al món que la pau i la fam zero van de la mà». «És un reconeixement a la tasca del personal del PMA que arrisca la seva vida cada dia per portar aliments i assistència a més de 100 milions de nens, dones i homes que pateixen fam arreu del món», afegeix el tuit de l’organització.

.

L’agència de l’ONU, que ha atès 100 milions de persones de 88 països durant el 2019, ha demostrat una capacitat impressionant per intensificar els seus esforços» a propòsit de la situació creada per la pandèmia», ha destacat el comitè, per afegir: «Es dedica diàriament «a promoure la fraternitat de nacions a la qual fa referència el testament d’Alfred Nobel. Com l’agència especialitzada més gran de l’ONU, és una versió moderna dels congressos per la pau que el premi Nobel de la Pau pretén promoure».

Prop de 100.000 euros

El de la Pau és l’únic dels sis premis que s’atorga i s’entrega fora de Suècia, a Oslo, per desig exprés d’Alfred Nobel, ja que en la seva època Noruega formava part del regne suec. Aquest guardó és l’últim anunciat aquesta setmana, després que es coneguessin els corresponents de medicinafísica, química literatura. La ronda es tancarà amb el d’Economia, dilluns que ve.

Notícies relacionades

Tots els premis porten inclosa una dotació econòmica, que aquest any va augmentar a 10 milions de corones sueques –un milió més respecte a 2019– (956.876 euros, 1.121.533 dòlars), a repartir en cas de més d’un guardonat.

La totalitat dels guardons s’entrega el 10 de desembre, aniversari de la mort del fundador, Alfred Nobel, en actes paral·lels a Estocolm, per als científics, de literatura i economia, mentre que el de la Pau se celebra a Oslo. Tant els anuncis dels premis com l’entrega seran en aquesta edició en format reduït per la pandèmia del coronavirus.