REARMAMENT MUNDIAL

Rússia prova amb èxit per primera vegada el míssil hipersònic 'Tsirkon'

El llançament es va fer des d'una fragata al mar Blanc amb motiu de l'aniversari del president rus

El projectil cobreix en 5 minuts distàncies d'un miler de quilòmetres i és difícil de detectar per les defenses antiaèries

undefined55297982 tsirkon  zircon  hypersonic cruise missile is launched from 201007120337

undefined55297982 tsirkon zircon hypersonic cruise missile is launched from 201007120337 / RUSSIAN DEFENCE MINISTRY

1
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Els plans de Rússia per dissenyar i construir armes i míssils de nova generació esbossats pel president Vladímir Putin en una bel·licosa intervenció pronunciada fa més de dos anys avancen a tota velocitat.  El cap d’Estat Major de l’Exèrcit rus, el general Valeri Guerasimov,  ha informat aquest dimarts al líder del Kremlin del llançament del míssil ‘Tsirkon’, capaç de volar a una velocitat superior a la del so, coincidint amb la celebració del seu 68è aniversari.

Notícies relacionades

«Ahir a les 7.15 hores des de la fragata  ‘Almirall Gorxkov’ estacionada al mar Blanc... es va disparar per primera vegada un míssil de creuer hipersònic ‘Tsirkon’ contra un objectiu marítim ubicat al mar de Barents», ha informat Guerasimov al líder del Kremlin durant una videoconferència, en declaracions recollides per l’agència TASS. Segons l’alt oficial rus, el projectil va recórrer una distància de 450 quilòmetres en quatre minuts i mig, a una velocitat de Mach-8.  «El llançament va tenir èxit i el míssil va assolir l’objectiu», ha conclòs Guerasimov.

Submarins i vaixells de superfície

Les autoritats militars russes tenen previst desplegar el projectil ‘Tsirkon’, conegut en l’argot de l’OTAN com a SS-N-.33, tant en submarins com en vaixells de superfície. El mateix Putin ha assegurat que el coet pot arribar a la velocitat de Mach-9 i recórrer en cinc minuts una distància d’un miler de quilòmetres. El primer assaig d’aquesta arma contra un objectiu terrestre es va produir el gener d’aquest any, i es troba en fase de desenvolupament una versió que pugui ser disparada des de terra.  D’acord amb observadors militars citats per TASS, gràcies al desenvolupament del coet, per primera vegada en la història de la carrera d’armaments, tant al segle passat com en l’actual, «Rússia es col·loca al capdavant en l’esfera de l’equilibri estratègic».