Alerta al Yucatán

La tempesta tropical 'Delta' es torna huracà i amenaça Mèxic abans d'arribar al sud dels EUA

La zona del Yucatán afronta una situació perillosa, ja que l'huracà pot arribar a categoria 5

tormentas-delta-y-gamma

tormentas-delta-y-gamma

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La tempesta ‘Delta’ es va convertir en un huracà dilluns al Carib  i tindrà una gran intensitat al seu pas per la península de Yucatán aquest dimarts, abans d’arribar al sud dels Estats Units aquesta setmana. ‘Delta’ bufa amb vents màxims sostinguts de 130 km/h, amb ràfegues més fortes al sud-oest de Jamaica, i s’encamina cap a la costa nord-americana del golf de Mèxic a 11 km/h, informa el Centre Nacional d’Huracans (NHC), amb seu a Miami.

«S’espera un ràpid enfortiment addicional [dimarts], i es pronostica que ‘Delta’ serà un huracà de gran intensitat quan s’acosti a la península de Yucatán», assenyala l’NHC. Els huracans de gran intensitat són els que tenen categoria de 3 a 5, d’una escala de màxim 5, amb vents de més de 178 km/hora. Això significa que la regió afrontarà una situació perillosa en les pròximes 36 hores.

En la trajectòria pronosticada, s’espera que l’ull del ‘Delta’ s’acosti al nord-est de la península de Yucatán dimarts a la nit i que s’endinsi al golf de Mèxic a primera hora de dimecres. Arribarà sense obstacles que la debilitin entre dijous a la nit i divendres al matí al sud dels Estats Units, en un punt encara indeterminat de Texas, Louisiana, Mississipí o Alabama.

La província cubana de Pinar del Río ja no està sota vigilància d’huracà sinó de tempesta tropical, a causa del nou rumb del cicló.

Notícies relacionades

‘Delta’ és la vint-i-sisena tempesta amb nom d’una temporada d’huracans a l’Atlàntic inusualment activa, en què s’han batut diversos rècords, entre els quals, que es va esgotar la llista de noms previstos per als ciclons i els meteoròlegs van començar a identificar-los amb l’alfabet grec.

A més, quan l’huracà toqui terra, «es convertirà en el desè cicló tropical de la temporada» que ho fa, apunta el meteoròleg MJ Ventrice, de la consultora The Weather Company, a Twitter. «Això trencaria el rècord de la quantitat més alta de ciclons tropicals que toquen terra en una sola temporada», després que nou tempestes ho fessin el 2016, afegeix.