JUSTÍCIA EUROPEA

Nou cop de la UE al Govern de Viktor Orbán

El Tribunal de Justícia de la UE sentencia que la legislació hongaresa que restringeix les activitats de les universitats estrangeres és incompatible amb la UE

zentauroepp54228370 file  in this saturday  july 18  2020  file photo  hungary s200724134434

zentauroepp54228370 file in this saturday july 18 2020 file photo hungary s200724134434 / Francois Lenoir

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

Suma i segueix. La gran sala del Tribunal de Justícia de la Unió Europea torna a decidir contra Hongria. En aquesta ocasió, els jutges europeus han sentenciat que la llei d’educació superior, adoptada pel Govern de Viktor Orbán per la via d’urgència l’abril del 2017 per impedir les activitats de la Central European University (CEU) al país, creada i finançada per l’inversor i filantrop nord-americà d’origen hongarès George Soros, és incompatible amb la legislació europea. 

La nova llei d’ensenyament superior incloïa una reforma del règim d’autorització, amb noves exigències per a les universitats estrangeres, que va obligar la CEU a traslladar la seva seu al novembre del 2019 de Budapest a Viena (Àustria), on va obrir un nou campus universitari, per la qual cosa la sentència no tindrà repercussions pràctiques sobre aquesta universitat.

Incompatible amb els compromisos

La Comissió Europea va obrir un procediment d’infracció contra el Govern d’Orbán el juliol del 2017 i, al no obtenir la resposta esperada, el cas va acabar en denúncia davant el TJUE. Segons l’Executiu comunitari, la llei era incompatible amb els compromisos assumits per Hongria en el marc de l’acord general sobre el comerç de serveis  –firmat amb l’Organització Mundial del Comerç (OMC)–, la lliure circulació de serveis a la UE, la llibertat de crear universitats i la llibertat d’empresa.

Notícies relacionades

Aquest dimarts, el tribunal europeu li ha donat la raó. El tribunal constata que, al subordinar activitats docents que condueixen a una titulació per institucions d’educació superior situades fora de l’Espai Econòmic Europeu (EEE) a l’existència d’un tractat internacional entre Hongria i el tercer país en què la institució en qüestió té la seu, Hongria ha incomplert els seus compromisos en relació amb el pacte, celebrat en el marc de l’OMC.

A més, aquest requisit entra en conflicte amb disposicions de la Carta de Drets Fonamentals de la UE relatives a la llibertat acadèmica, llibertat per establir institucions d’educació superior i llibertat per realitzar negocis.