decisió judicial

La justícia britànica nega a Guaidó l'or veneçolà guardat al Banc d'Anglaterra

La resolució de l'apel·lació canvia el sentit de la primera sentència que el va reconèixer com a «president interí»

venezuela-guaido-banderas

venezuela-guaido-banderas

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

El Tribunal d’Apel·lació de Londres ha anul·lat la decisió judicial prèvia que considerava el líder de l’oposició veneçolana, Juan Guaidó, com a únic representant legítim per disposar de les tones d’or que es troben dipositades al Banc d’Anglaterra. Els jutges, no obstant, no han entregat a l’Administració de Nicolás Maduro el poder d’accedir a les reserves i sol·licita una investigació en profunditat per prendre una decisió definitiva.

El mes de juliol passat un tribunal comercial de Londres es va pronunciar a favor de Guaidó per haver sigut sigut «reconegut inequívocament» pel Regne Unit i mig centenar de països més com a «president interí de Veneçuela, fins que es puguin celebrar eleccions presidencials creïbles». El veredicte es basava en l’anunciat en aquest sentit pel que era llavors ministre d’Afers Exteriors, Jeremy Hunt. Ara, els jutges Kim Lewison, Stephen Males i Stephen Phillips, estimen insuficient aquesta declaració com a base de la decisió del tribunal comercial. Els magistrats consideren que una declaració de recolzament polític a Guaidó no és contradictòria amb el reconeixement «de facto» de l’Administració de Maduro, encara en el poder.

 «No s’ha discutit referent a això que el Govern de sa majestat ha continuat mantenint relacions diplomàtiques amb els representants del senyor Maduro, al rebre en el Tribunal de St. James les credencials de l’ambaixador designat pel senyor Maduro i continuar mantenint una ambaixada a Veneçuela amb un ambaixador acreditat pel senyor Maduro», indica en la sentència. 

A favor del recurs

Notícies relacionades

Tenint en compte aquesta ambigüitat, en un cas d’aquesta transcendència política, econòmica i diplomàtica, els jutges volen aclariments. «Abans de poder donar una resposta definitiva a les qüestions de reconeixement [...] serà necessari determinar si el Govern de sa majestat reconeix el senyor Guaidó com a president de Veneçuela, a tots els efectes i, per tant, no reconeix el senyor Maduro com a president a cap efecte, o si «també reconeix el senyor Maduro com la persona que de fet exerceix alguns o tots els poders del president de Veneçuela», assenyala el dictamen, a favor del recurs presentat per la junta del Banc Central de Veneçuela .    

El cas torna al tribunal comercial, que haurà de dur a terme la investigació. El Govern de Maduro, des d’octubre del 2018, està intentant recuperar sense èxit part de les 30 tones d’or dipositades al Banc d’Anglaterra, valorades en 930 milions d’euros. El propòsit, sosté Caracas, és transferir-ho al Programa d’Ajuda al Desenvolupament de les Nacions Unides i poder així comparar «material sanitari, medicines i aliments bàsics», en la lluita contra l’epidèmia de coronavirus.