DRETS HUMANS A RÚSSIA

Merkel va visitar l'opositor rus Navalni durant la seva hospitalització per enverinament

La cancelleria afirma que va ser una trobada privada, però, no, «secreta»

zentauroepp54928095 file photo  russian opposition leader alexei navalny deliver200917193202

zentauroepp54928095 file photo russian opposition leader alexei navalny deliver200917193202 / Shamil Zhumatov

2
Es llegeix en minuts
Andreu Jerez

Va ser una trobada privada, però no «secreta». Així ha confirmat aquest dilluns el portaveu d’Angela Merkel, Steffen Seibert, la visita la setmana passada de la cancellera a l’opositor rus Aleksei Navalni quan encara estava ingressat a la clínica berlinesa de la Charité. «La paraula ‘secreta’ no és correcta en aquest cas. No totes les trobades que no són públiques són secretes», ha respost Seibert a preguntes de periodistes en la roda de premsa oferta cada dilluns pel portaveu de Merkel.

«Va ser una visita a una persona malalta que està sent tractada mèdicament a Alemanya després d’haver rebut un atemptat amb verí», ha dit Seibert, que a més s’ha negat a revelar més detalls de la conversa personal entre Merkel i l’opositor rus. La primera informació sobre la trobada havia sigut publicada pel setmanari ‘Der Spiegel. Navalni la va confirmar posteriorment en el seu canal personal de Twitter.

Gest simbòlic

El de Merkel és un gest simbòlic cap a l’oposició russa i també cap a Moscou: el Govern federal alemany insisteix que ha de ser l’Executiu de Vladímir Putin el que aclareixi el cas. El Kremlin, per la seva banda, nega qualsevol tipus de responsabilitat de la situació de Navalni, enverinat amb un agent nerviós del grup Novitxok, segons va confirmar un laboratori de l’Exèrcit alemany.

Berlín ja no amaga la seva posició en aquest cas. En una xerrada amb periodistes estrangers, el vicecanceller i ministre federal de finances alemany, el socialdemòcrata Olaf Scholz, ha qualificat aquest dilluns el ‘cas Navalni’ de «brutal atemptat» i ha demanat una reacció conjunta de la Unió Europea. Actualment, a Alemanya es discuteix la possibilitat d’aprovar noves sancions contra Rússia; entre altres mesures, s’estudia fins i tot la possibilitat de cancel·lar el projecte Nord Stream 2, un gasoducte que està a punt de ser acabat i que hauria de transportar gas rus fins a Europa a través del mar Bàltic. La seva estació final seria el nord d’Alemanya.

Parador desconegut

Notícies relacionades

Navalni va ser ingressat el 22 d’agost passat a la Charité de Berlín després d’haver patit, dos dies abans, un col·lapse en un avió que el traslladava de Sibèria a Moscou. Mentrestant, ja ha rebut l’alta mèdica i el seu parador és desconegut, tot i que es manté a la capital alemanya, on continua rebent un tractament. Així ho ha confirmat el seu cap de campanya, Leonid Volkov, en una entrevista amb el canal de televisió privat alemany RTL/NTV.

Volkov ha confirmat que la recuperació de Navalni avança més ràpid del que s’esperava –tot i que continua sense descartar que quedin restes de verí al seu cos o que el pacient pugui patir seqüeles de per vida– i també que Angela Merkel és puntualment informada sobre el seu estat de salut. Segons Volkov, l’opositor rus compta amb una protecció personal 24 hores al dia per evitar un possible nou atemptat en territori alemany.