crisi a l'exrepública soviètica

L'oposició bielorussa presenta davant la CPI una demanda contra Lukaixenko

Acusen el president de Bielorússia de cometre crims de lesa humanitat per «ordenar personalment la repressió salvatge que va tenir lloc als carrers» del país

zentauroepp55169170 belarus opposition leader svetlana tikhanovskaya arrives at 200930175604

zentauroepp55169170 belarus opposition leader svetlana tikhanovskaya arrives at 200930175604 / PETRAS MALUKAS

1
Es llegeix en minuts
Efe

L’oposició bielorussa ha presentat una demanda davant el Tribunal Penal Internacional (CPI) de la Haia contra el president de Bielorússia, Alexandr Lukaixenko, per reprimir violentament les manifestacions en aquest país.  Així ho ha confirmat la líder opositora Svetlana Tikhanóvskaia en el canal de Telegram País per a la Vida. «Instem la CPI i la fiscal general, Fatou Bensouda, a obrir una causa penal contra l’expresident de Bielorússia per crims de lesa humanitat», afirmen els autors de la denúncia, residents al Canadà i citats en la xarxa social. 

Segons els opositors, Lukaixenko i el seu règim «són culpables de cometre crims de lesa humanitat, ja que ell va ordenar personalment la repressió salvatge que va tenir lloc als carrers de Bielorússia, a les presons i centres de detenció després de les eleccions».  La demanda ha sigut recolzada per més de 37.000 bielorussos residents a 102 països del món i és una reacció davant «la presa violenta del poder a Bielorússia per part d’Alexandr Lukaixenko». 

Els opositors demanen condemnar el mandatari, que és al capdavant del país des de fa 26 anys, per «falsificar les eleccions del 9 d’agost del 2020, reprimir cruelment les protestes pacífiques amb ús d’armes i la repressió massiva contra els bielorussos».  Per la seva banda, Tikhanóvskaia ha assegurat des de Telegram que el règim de Lukaixenko no només és il·legítim, sinó que «no és capaç de complir amb la seva comesa», i per això continua creant un equip per promoure canvis a Bielorússia.  «No ens mantindrem inactius i observarem com el país s’enfonsa més en la crisi. Per això, per garantir la realització de noves eleccions, continuo treballant per unificar totes les forces democràtiques de la societat bielorussa», ha afirmat. 

Llibertats fonamentals

Notícies relacionades

La líder opositora ha anunciat la designació de Harry Pogoniáilo, reconegut jurista i defensor de les llibertats fonamentals, com a representant per als drets humans.  A més, ha designat l’economista Ales Alejnóvitx, actualment vicepresident del Centre d’Anàlisi CASI-Belarus, com a representant per a les reformes econòmiques. 

En les eleccions presidencials bielorusses, Lukaixenko va ser reelegit amb el 80,1% dels vots, però la seva victòria es va veure entelada per les detencions d’opositors i periodistes, el bloqueig d’internet i les sospites de frau del procés.  Dos dies després dels comicis Tikhanóvskaia es va exiliar a Lituània a causa de pressions de les autoritats. 

Temes:

Bielorússia