Escàndol al Congrés

Renuncia un diputat argentí que va tenir una escena sexual durant una sessió parlamentària per Zoom

L'oficialista Juan Emilio Ameri va ser captat enmig dels debats quan va fer petons al pit de la seva parella i va abandonar el seu càrrec abans de ser expulsat

El president Alberto Fernández va qualificar d'«indignant» l'actuació d'Ameri, que tenia prèviament una denúncia per assetjament sexual

argentina-diputado-zoom

argentina-diputado-zoom

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

«Li vaig fer un petó als pits, això és tot». Juan Emilio Ameri no va tenir cap més alternativa que renunciar a la seva condició de legislador del peronisme, en el poder a l’Argentina, després que la càmera del seu ordinador captés com feia petons als pits de la seva parella a casa seva durant una sessió de la Cambra de Diputats que es realitzava de manera virtual a través de la plataforma Zoom. Els seus col·legues estaven discutint un projecte d’impost excepcional a les 9.000 persones més riques del país per enfrontar la crisi econòmica aguditzada per la pandèmia. Però Aneri va reconèixer en els fets que estava més entusiasmat amb les noves pròtesis mamàries de la seva dona, implantades enmig de la crisi sanitària. 

En el moment en què es va desencadenar l’incident, Carlos Heller explicava a la Cambra i el país la necessitat d’un gravamen amb el qual es recaptarà l’1% del PIB . Llavors, la pantalla va passar del primer pla de Heller a un de general amb tots els participants del debat des de casa seva. Entre els quals hi havia Ameri. De sobte, les imatges van mostrar com una dona se li asseia sobre els genolls. El diputat es va oblidar de les discussions i va agafar la seva dona per la cintura, i després li va posar els llavis sobre els pits. Heller continuava amb els seus fonaments. La parella d’Ameri es va apartar. «Es tracta d’un pas molt important per distribuir d’una manera una mica més justa el pes de la crisi», va insistir Heller. Ameri ni li va prestar atenció. Va tornar a acostar-se a ella, li va abaixar l’escot del jersei fins que un dels pits va quedar al descobert i, allà sí, va començar a fer-li petons durant diversos segons.

 La situació va ser tan insòlita que el president de la Cambra de Diputats, el també peronista Sergio Massa, es va veure obligat a suspendre la sessió. Massa no donava crèdit al que havia ocorregut. «¿De veritat faran tant escàndol perquè un diputat es va pensar que no tenia connexió i fa petonejar el pit de la seva companya? ¿S’ha reactivat moralitat? No exagerin», es va defensar primer Ameri, de manera jactanciosa.

Les rèpliques de la seva coalició política el van fer retrocedir.  Màxim Kirchner, líder del grup oficialista, va amenaçar d’expulsar-lo si no acceptava una suspensió de les seves funcions. La propagació mediàtica de l’episodi va obligar després Ameri a fer per complet un pas al costat.

Mea culpa

 «Estic molt malament, la veritat és que estic desolat, això no m’hauria d’haver passat», va dir i va atribuir la distracció a un senyal d’internet «espantós». En el moment d’abalançar-se sobre la seva dona creia estar «sense connexió» i que cap dels seus col·legues ho veia. «Seguiré treballant per la meva estimada província de Salta i perquè l’Argentina es posi dempeus», va dir a la carta de dimissió dirigida a Massa. Ningú se’n va apiadar. Al contrari. Aviat es va saber que el compungit Ameri tenia pendent una denúncia en aquesta província del nord per assetjament sexual.

«Un pit a la càmera té tanta contundència que seria el delit de qualsevol analista freudià. Els pits no espanten, tot i que Instagram les prohibeixi. Els pits són part del cos de la dona. I la parella actual d’Ameri, té tot el dret a preocupar-se de l’estètica després d’una cirurgia. És més, pot triar repetir fer el que va fer. És lliure. Però la llibertat té pautes. És la lletra petita de la nostra societat. Ho sento. Però és així. Hi ha regles escrites i altres contractes verbals o per tradició», va assenyalar Emiliano Arnáez, columnista del diari ‘Perfil’.

Declaracions d’Alberto Fernández

Notícies relacionades

El president argentí, Alberto Fernández, va indicar en declaracions a Radio 10 de la ciutat de Buenos Aires que l’episodi a la Cambra de Diputats és «tràgic» per a la democràcia. «La política es degrada amb aquests personatges», va afirmar. Fernández va cridar al seu torn els legisladors a «mirar a qui tenen entre ells». El president va expressar la seva sorpresa pels fets. «Em pregunto què hem après com a argentins, aquesta gent diu creure en la democràcia, aquesta gent diu que li importa la república, a mi em sembla que amb el que fan contradiuen totes les seves paraules».

Ameri serà reemplaçat per Alcira Figueroa, una antropòloga, feminista i especialista en desenvolupament sostenible. «És l’hora dels militants, els moviments socials i de les dones. Això m’omple d’emoció i també d’una enorme responsabilitat», va dir. «Ens mereixem tenir un espai per la situació que estem vivint avui a Salta. Tenim un avanç de la pandèmia molt gran, amb moltíssimes famílies afectades i no tenim recursos de l’Estat».