LA RÚSSIA DE PUTIN

L'opositor rus Navalni rep l'alta després del seu enverinament

Els metges de l'hospital alemany asseguren que la seva recuperació podria ser «completa»

navalni / periodico

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

L’opositor rus Alekséi Navalni, hospitalitzat des del 22 d’agost a Berlín després de ser enverinat, ha rebut l’alta mèdica i pot restablir-se plenament, han informat els metges de l’hospital de la Charité de Berlín on es recuperava. No obstant, a l’espera de completar el tractament, es mantindrà a la capital alemanya malgrat haver expressat la seva voluntat de retornar a Rússia. El Kremlin va assegurar ahir que no té cap inconvenient perquè l’activista torni.

«L’estat de salut del pacient va millorar tant que es va poder interrompre el tractament mèdic» i els «doctors consideren que és possible un restabliment complet», detalla un comunicat de l’hospital. El centre hospitalari ha assenyalat que, basant-se en el «progrés» i la «situació actual» de Navalni, els metges que l’han tractat «creuen que és possible una completa recuperació». «No obstant, continua sent massa aviat per avaluar els potencials efectes a llarg termini del seu greu enverinament», ha advertit.

Finalment, l’hospital ha assenyalat que ha decidit emetre aquest comunicat després de consultar-ho amb Navalni i amb la seva dona, Iúlia. El dirigent opositor rus va quedar inconscient víctima d’uns intensos dolors el 20 d’agost quan volava de Sibèria a Moscou i l’avió en el qual viatjava es va veure obligat a fer un aterratge d’emergència perquè fos traslladat a un hospital. Després de dos dies hospitalitzat a Rússia, va ser portat en un avió medicalitzat a Berlín, on va quedar ingressat el 22 d’agost.

Un lloc amb arbres

Navalni va compartir a les xarxes socials les seves primeres vivències fora del centre sanitari. Va explicar que la seva primera petició va ser que el portessin a un lloc on hi hagués arbres i, després de confessar que pensava que «mai» li donarien l’alta, també va destacar que els seus plans immediats són «simples»: aconseguir la rehabilitació.

Notícies relacionades

Les autoritats d’Alemanya  han denunciat que Navalni va ser enverinat amb un agent nerviós de la família Novitxok, després de realitzar un laboratori militar germànic una anàlisi toxicològica de mostres preses del dirigent opositor rus. Laboratoris de Suècia i de França han arribat a la mateixa conclusió posteriorment.

El Novitxok va ser el mateix agent nerviós utilitzat en l’enverinament al Regne Unit en març de 2018 de l’exespia Serguei Skripal i la seva filla Iúlia, que les autoritats britàniques van atribuir a agents enviats per Rússia. Rússia ha negat qualsevol vinculació amb l’enverinament  de Navalni, igual que va fer al seu dia amb el de Skripal.

Temes:

Rússia