NACIONS UNIDES

Trump desllueix el missatge multilteralista de l'ONU en el seu 75 aniversari

Envia una diplomàtica de baix rang amb un discurs crític a la sessió a Nova York

Guterres i la majoria de caps d'estat renoven l'aposta per la cooperació internacional

zentauroepp55045134 a wide view of the general assembly hall as volkan bozkir  l200921194639

zentauroepp55045134 a wide view of the general assembly hall as volkan bozkir l200921194639

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

En l’àmbit de la diplomàcia i les relacions internacionals els gestos exerceixen un paper rellevant que va més enllà de les coses simbòliques. La reunió d’alt nivell organitzada aquest dilluns per celebrar el 75 aniversari de les Nacions Unides ha servit de recordatori.

Discurs rere discurs, començant pel que ha ofert en persona a la seu central a Nova York el secretari general, Antonio Guterres, i els que virtualment en l’era del coronavirus han pronunciat des dels seus països majoritàriament reis, presidents i altres caps d’estat, s’ha reiterat el missatge dominant d’aplaudir els importants assoliments que en la seva història ha tingut l’organització, no deixar de mirar amb realisme als seus enormes reptes però, també, apostar pel multilateralisme  que encarna. I ha quedat en mans de Donald Trump, president del país amfitrió, deslluir tant l’aniversari com el missatge.

El republicà ha decidit finalment no enviar al conclave si més no un vídeo que s’havia anunciat. Tampoc ha delegat el discurs en el seu secretari d’Estat, Mike Pompeo, o en la seva ambaixadora davant l’ONU, Kelly Kraft, que, en canvi, participaven a Washington en una roda de premsa amb altres membres de l’Administració per anunciar la reimposició de sancions a l’Iran i renovar les crides a fer-ho a l’ONU, on no només Rússia sinó aliats com el Regne Unit i França li han recordat que va perdre la seva autoritat al sortir unilateralment de l’acord assolit amb Teheran per frenar el seu programa nuclear militar. I ha sigut la número dos de la missió nord-americana , Cherith Norman Chalet, l’encarregada de pronunciar un discurs que, sense eludir reconèixer que l’ONU ha sigut «un experiment exitós», s’ha centrat en les crítiques habituals amb les quals en els últims quatre anys l’ocupant de la Casa Blanca bombardeja l’ONU.

Trump no està sol en el seu menyspreu al multilateralisme, un menyspreu que s’està estenent paral·lel a l’auge de nacionalismes. És, no obstant, el seu màxim i més rellevant exponent, amb un pes i un risc afegit en el cas de l’ONU al ser els Estats Units el principal finançador.

«Treballar junts»

Ja abans del lleig gest de Trump Guterres ha pronunciat una intervenció en què ha recordat que avui dia hi ha «un superàvit de reptes multilaterals i un dèficit de solucions multilaterals». «Ja sabem que necessitem més multilateralisme i més efectiu, amb visió, ambició i impacte», ha dit el portuguès, que ha recordat que tot i que la sobirania nacional és un pilar de l’organització «va de la mà de cooperació internacional reforçada». «Ningú vol un govern global», ha remarcat també Guterres, «però hem de treballar junts per millorar la governança del món».

Notícies relacionades

És un missatge que ressonava constantment en la reunió. El pronunciaven entre altres Xi Jinping, el president del Consell d’Europa, Charles Michel, o el francès, Emmanuel Macron, que ha denunciat que «el sistema internacional està segrestat per rivalitats» i ha apostat per «un multilateralisme d’accions, més que de paraules», posant com a exemple la superació de diferències en la Unió Europa per donar una resposta coordinada a la pandèmia.

És també el missatge que ha enviat Espanya a la reunió del 75 aniversari de l’ONU. «La resposta als desafiaments actuals requereix un multilateralisme reforçat, més inclusiu i millorat, que faciliti la col·laboració entre actors estatals i la societat civil i que redundi en un impacte real, positiu i tangible en la vida de les persones», ha dit en la seva intervenció Felip VI.