SITUACIÓ A BIELORÚSSIA

Els 27 no aconsegueixen aprovar sancions contra el règim de Lukashenko

Les crides de l'opositora bielorussa, Svetlana Thikanovskaya, no convencen Xipre de retirar el seu veto

El debat es traslladarà dijous i divendres a la cimera extraordinària de caps d'estat i de govern de la UE

zentauroepp55041380 belarus opposition leader svetlana tikhanovskaya addresses m200921142232

zentauroepp55041380 belarus opposition leader svetlana tikhanovskaya addresses m200921142232 / JOHN THYS

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

La Unió Europea continua sense posar-se d’acord en imposar sancions als dirigents implicats en la falsificació de les eleccions presidencials del 9 d’agost a Bielorússia, en els actes de repressió i la violència desencadenada en les últimes set setmanes. Malgrat les crides aquest dilluns de l’opositora Svetlana Thikanóvskaya a la UE perquè actuï amb valentia davant el règim d’Alexandr Lukashenko, que presumeix d’haver sigut reelegit amb el 80% dels vots, els ministres d’exteriors no han sigut capaços d’aconseguir la unanimitat necessària. «És un fet evident que ens falta Xipre per aconseguir la unanimitat», ha admès l’alt responsable de la política exterior i de seguretat comuna europea, Josep Borrell.

Totes les decisions en matèria de sancions requereixen la unanimitat dels 27 i el Govern de Nicòsia continua vinculant l’aprovació del càstig a Bielorússia amb la imposició del mateix càstig a Turquia per les prospeccions de gas al mediterrani oriental. «No culpo a Xipre» però «no podem prendre la decisió perquè hi ha un país que no és part del consens» i «és una qüestió que haurà de resoldre el Consell Europeu», ha explicat Borell al terme de la reunió de ministres d’exteriors sobre la cimera extraordinària de líders de la UE que tornarà a examinar una qüestió clau, segons el socialista espanyol, per a la credibilitat europea.

«Faré tot el possible perquè les sancions siguin adoptades en el pròxim consell de ministres exteriors. És un compromís personal perquè entenc que en depèn molt la credibilitat de la UE (....) Si no som capaços de fer-ho (aplicar sancions), la nostra credibilitat estarà en joc», ha alertat insistint que la UE no reconeix la legitimitat de Lukashenko perquè les eleccions presidencials van ser falsificades. 

«Tots els missatges que la UE està enviant a Bielorússia són molt clars: rebuig de la violència sobre la ciutadania, que cessin les detencions arbitràries, crida al diàleg entre el govern i l’oposició i no reconeixement de les eleccions», ha resumit la ministra espanyola Arancha González-Laya que ha reconegut que sobre la taula hi ha la possibilitat de sancionar el propi Lukashenko.

Tikhanóvscaya a Brussel·les

Notícies relacionades

El debat ha coincidit amb la presència a Brussel·les d’una de les dirigents de l’oposició bielorussa, Svetlana Tikhanóvscaya, que ha demanat «valentia» a la UE, tot i que, d’acord amb el resultat del Consell, no ha sigut escoltada. «Demanem a tota la societat internacional que no accepti la legitimitat de Lukaixenko perquè no és legítim a ulls dels bielorussos. Ens ha robat el vot en aquestes eleccions. Només amb el recolzament de la societat internacional podrem guanyar la nostra lluita per una Bielorússia democràtica», ha explicat des de l’Eurocambra on s’ha reunit amb el seu president, David Sassoli, i eurodiputats. Tikhanóvscaya també ha participat d’un esmorzar de feina amb els ministres d’exteriors on ha reivindicat la via del càstig com a manera de pressió per obligar el dirigent bielorús a asseure’s a una taula de diàleg que rebutja.

«La majoria dels ciutadans de Bielorússia porten lluitant, cada dia, des de fa 45 dies, per la seva llibertat, per un nou futur i contra les eleccions falsificades que vam tenir el 9 d’agost», ha explicat la dirigent bielorussa sobre les set setmanes de protestes pacífiques que s’han saldat amb detencions massives i repressió per part del règim de Lukashenko. A ell, el president Sassoli l’ha apressat a alliberar de manera immediata totes les persones detingudes i a comprometre’s a propiciar un diàleg amb el Consell de coordinació i els representants del poble bielorús. «La situació actual és inacceptable», ha denunciat.