Tensió Washington-Pequín

La Xina difon el vídeo d'un bombardeig simulat a una base nord-americana

Les imatges mostren un fals atac a una instal·lació que s'assembla a Andersen, a l'illa de Guam

china / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Efe

La Força Aèria de l’Exèrcit xinès ha publicat un vídeo a les xarxes socials en el qual mostra bombarders H-6 atacant de manera simulada una base aèria que s’assembla  a la nord-americana d’Andersen, situada a l’illa de Guam.

El vídeo es va publicar dissabte passat en el compte oficial de les forces aèries xineses a la xarxa Sina Weibo, poc després que la Xina respongués amb maniobres militars a l’estret de Formosa a la visita a Taiwan  del sotssecretari d’Estat nord-americà, Keith Krach.

En els dos minuts i 15 segons que dura el vídeo, titulat El déu de la guerra H-6K, a l’atac, es pot veure com s’enlairen els bombarders d’una base enmig del desert fins que un dels pilots pressiona un botó per deixar anar un míssil sobre una pista que s’assembla a la base Andersen de Guam, on els EUA acullen instal·lacions indispensables per a les seves operacions al Pacífic.

Una vegada el projectil impacta en l’objectiu poden veure’s imatges del terra tremolant que s’acompanyen d’una gran explosió. El vídeo, no obstant, no fa cap referència ni a Guam ni als Estats Units, i simplement aclareix que la Xina té «la confiança i la capacitat de garantir la seguretat del seu cel».

«Hem d’atacar els que s’atreveixen a assetjar-nos. És clar que la ‘gran força’ és Guam. Sí, correcte, Guam», diu l’usuari Zhanli5 en els comentaris de Sina Weibo que acompanyen el vídeo, mentre que un altre assegura que «cal preparar-se per a la lluita i recuperar Taiwan». «Hem de reunificar Taiwan i, certament, ho farem», afegeix.

La província rebel

Pequín, que considera Taiwan una província rebel que ha de ser reunificada amb la resta del país, va respondre divendres passat a la visita de Krach amb unes maniobres de les seves forces navals i aèries a la zona de l’estret de Taiwan que va qualificar de «necessàries per tractar la situació actual» i «defensar la unitat nacional».

Notícies relacionades

El Ministeri de Defensa Nacional taiwanès va confirmar que van entrar en l’espai aeri illenc un total de 18 aeronaus militars xinesos: dos bombarders H-6, vuit caces J-16, quatre caces J-10 i quatre caces J-11 més, que van traspassar la línia imaginària que divideix l’Estret en quatre punts diferents, al nord-oest i al sud-oest de l’illa.

La cadena de televisió nord-americana CNN va informar la setmana passada que Washington planeja vendre a Taiwan 7.000 milions de dòlars (5.916 milions d’euros) en armes que inclouen míssils de creuer i drons, tot i que el Ministeri de Defensa illenc no ha volgut comentar res sobre això. Mentrestant, la cancelleria xinesa va reiterar que la qüestió de Taiwan és «un assumpte intern de la Xina en el qual no hi ha cabuda per a interferència estrangera».