consulta

Itàlia vota si redueix més d'un terç la xifra de diputats i senadors

La reforma constitucional rebaixa de 945 a 600 el nombre de parlamentaris

zentauroepp54871388 rome  italy   11 09 2020   italian prime minister giuseppe c200917164655

zentauroepp54871388 rome italy 11 09 2020 italian prime minister giuseppe c200917164655 / RICCARDO ANTIMIANI

2
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech
Rossend Domènech

Corresponsal a Roma

ver +

La majoria d’electors italians que acudeixin aquest diumenge i dilluns a votar en el referèndum ho faran a favor de suprimir 230 escons de diputats i 200 de senadors, segons els sondejos, mentre que la majoria de la classe dirigent, acompanyada per tota la premsa nacional, hi votarà en contra. Una part dels progressistes del Partit Democràtic (PD) i dels antisistema del Moviment Cinc Estrelles M5S, que formen l’Executiu actual, recolzen mantenir els 945 parlamentaris actuals. 

La divisió en el si de cadascun dels partits en el poder és total i més si es té en compte que va ser el mateix M5S el que va proposar la reforma amb l’objectiu de «simplificar» el poder legislatiu i estalviar diners, import estimat en uns 57 milions d’euros a l’any. El salari mensual de cada diputat és de 12.000 euros, a més de gaudir d’altres prebendes, com ara la gratuïtat en els viatges i un bo de lloguer per als no residents a Roma.

«N’hi ha prou amb els dinosaures», va clamar el còmic Beppe Grillo, fundador del M5S i partidari de reduir el nombre de parlamentaris, igual com el màxim dirigent del partit, Luigi di Maio, actual ministre d’Exteriors italià. La reforma també compta amb el recolzament del secretari general del PD, Nicola Zingaretti. «És essencial reconèixer la importància dels ciutadans en la manera de participar en la vida política», va afirmar, per la seva banda, Riccardo Fraccaro, sotssecretari de Presidència del M5S i l’home que va proposar la reforma constitucional. Fraccaro es refereix al que defineix com a «democràcia directa». Les decisions en el si del partit dels antisistema es prenen a través del vot dels seus militants, que es duu a terme ‘online’.

Butaca daurada

Sobre aquest procediment, conegut com a plataforma Rousseau, el seu inventor, el ja mort Roberto Casaleggio, va dir: «La superació de la democràcia representativa és inevitable; actualment [...] existeixen instruments de participació decididament més democràtics i eficaços en termes de representació popular de qualsevol model de govern del segle XX». «La democràcia no és un clic», rebaten, no obstant, els que critiquen aquest sistema. 

Notícies relacionades

«Aneu-vos-en a cagar, a vosaltres i les vostres mentides», ha escrit sorprenentment l’escriptor Roberto Saviano, dirigint-se als que, com Grillo, defensen la reforma Constitucional. Marco Damiano, director de l’‘Expresso’, un altre crític, ha col·locat en la portada de la publicació la foto de Di Maio, que apareix assegut en una butaca daurada estil ‘ancien régime’. «El referèndum és una contribució a desmantellar un altre tros de les institucions», afirma l’editorial de l’‘Expresso’. «El referèndum és el triomf dels populistes», afegeix el vinyetista Staino. 

Els qui s’oposen a la reforma addueixen que la rebaixa del nivell de representació al Parlament disminueix el ventall democràtic. El Congrés italià compta amb 630 diputats (350 a Espanya, 577 a França) i cada un representa 96.006 habitants (151.210 amb la reforma).

Temes:

Itàlia