L'huracà 'Sally' colpeja el sud dels EUA

El temporal causa inundacions i deixa sense llum milers de persones a Alabama i Florida

Almenys una persona ha mort a la localitat costanera d'Orange Beach

sally / periodico

2
Es llegeix en minuts
AFP

‘Sally’ ha colpejat amb potència d’huracà el sud-est dels Estats Units, on ha fet caure arbres, inundat carrers i cases i deixat sense electricitat a centenars de milers de llars. Almenys una persona ha mort a la ciutat costanera d’Orange Beach (Alabama), segons alguns mitjans locals. 

L’huracà va tocar terra amb categoria 2 a Gulf Shores, Alabama, amb vents màxims sostinguts de prop de 170 quilòmetres per hora. Des d’aleshores ha minvat a tempesta tropical i s’ha aturat davant el nord-oest de Florida, on ha deixat pluges intenses.

Més de 515.000 llars i negocis a Alabama i Florida s’han quedat sense l’electricitat, segons el lloc web poweroutage.us, que rastreja els talls de llum. Algunes de les pitjors inundacions s’han produït a Pensacola, una petita localitat costanera de prop de 52.000 habitants.

Els residents publicaven fotos i vídeos dels carrers del centre convertits en riuades, amb automòbils submergits fins a les finestres i ratxes de vent que feien caure la pluja horitzontalment, en remolins furiosos. «Hi ha massa carreteres i interseccions inundades per enumerar-les, a més de la perillosa runa a les carreteres», va tuitejar la policia de Pensacola. «Sisplau, mantinguin-se allunyats de les carreteres».

«Ningú estava preparat» 

David Triana, un resident de Navarre, a prop de Pensacola, explicava que ni ell ni els seus veïns van tapiar les finestres perquè no esperaven que la trajectòria de la tempesta canviés tan dràsticament cap a l’est ni que s’intensifiqués tan aviat. «Ningú estava preparat per a un categoria 2», deia aquest home de 57 anys, que per sort no va patir danys a casa seva. «Els pronòstics de l’impacte i de la força de la tempesta no indicaven que ens tocaria tan fort».

La governadora d’Alabama, Kay Ivey, ha advertit als residents que el restabliment dels serveis d’aigua i electricitat i la neteja de la runa portaran temps. «L’huracà ‘Sally’ va ser una tempesta lenta, així que només afegeix endarreriments al restabliment de l’energia, l’aigua i altres serveis essencials», ha assenyalat Ivey, que dilluns havia declarat ja l’estat d’emergència davant l’arribada de ‘Sally’.

Notícies relacionades

El governador de Florida, Ron DeSantis, també va declarar dimarts l’estat d’emergència per a 13 comtats del nord-oest. Un d’ells, casa de la capital, Tallahassee, encara estava sota advertència de tornados. 

Segons l’últim butlletí del Centre Nacional d’Huracans (NHC), amb seu a Miami, ‘Sally’ tenia vents màxims sostinguts de 55 quilòmetres per hora, menys intensos que en les hores anteriors. S’espera que es continuï debilitant a mesura que avança sobre terra ferma aquest dijous.