GOVERN MEXICÀ

La rifa de l'avió del president

El cap de l'Estat mexicà, Andrés Manuel López Obrador, organitza un sorteig per valor de la luxosa aeronau dels seus antecessors neoliberals

El mandatari d'esquerres pretén denunciar el malbaratament d'Enrique Peña Nieto

2f23323b-0414-4b4a-a788-2559c4f6ef76-hd-web / periodico

3
Es llegeix en minuts
Montse Martínez
Montse Martínez

Periodista

ver +

Una de les coses que va fer l’esquerrà Andrés Manuel López Obrador a l’arribar a la presidència de Mèxic va ser crear l’Instituto para Devolverle al Pueblo lo Robado. En el seu afany per convertir-se en paladí contra el malbaratament, el mandatari, popularment conegut com a AMLO, no va dubtar a arrencar una iniciativa que s’ha convertit en el culebró de l’últim mig any a Mèxic, només superat per la duríssima realitat de la Covid. Per denunciar la despesa descomunal, els conservadors Felipe Calderón, primer, i Enrique Peña Nieto, després, a AMLO no se li va ocórrer cap altra cosa que rifar l’avió presidencial dels seus antecessors, cosa que va donar pàbul per a estona als qui el titllen de populista.

No va preveure el madatari que els béns públics no es poden sortejar ni donar. Però lluny d’abandonar la idea va anar més enllà i va mantenir la rifa pel valor de l’avió presidencial, fixat en 95 milions de dòlars. El sorteig es va celebrar ahir malgrat que l’aeronau en qüestió no ha pogut ser venuda encara i col·lecciona ja els rebutjos dels EUA i el Canadà. Descansa des de fa dos anys en un hangar de la Força Aèria Mexicana, una instal·lació que el president tampoc va dubtar a cedir a aquell ciutadà que guanyés l’avió. 

Peu de foto / AUTOR FOTO (FONT)

«Un palau per al cel», descrivia López Obrador l’aeronau de luxe, «un insult per al poble de Mèxic havent-hi tanta necessitat i pobresa». AMLO, que va portar a terme compareixences de premsa dins de l’avió per ensenyar-lo públicament, sempre ha afirmat que aquests diners han de retornar als mexicans. «És un exemple dels excessos que es van cometre», va dir en referència a la gestió dels seus antecessors neoliberals.

Sis milions de ‘cachitos’

Els cachitos, com s’han batejat els sis milions de butlletes amb la imatge de l’avió estampada per a la rifa del Gran Sorteig Especial 235, se n’han pagat a 500 pesos cada un (prop de 20 euros) i el centenar de guanyadors seran premiats amb 20 milions de pesos la unitat (uns 800.000 euros). Els premis suposen dos terços de l’import recollit i la resta, com s’ha encarregat d’explicar per activa i per passiva el president, estarà destinada a comprar equips mèdics.

Si les butlletes premiades no han sigut venudes, el premi repercutirà en els serveis sanitaris. Van començar a comercialitzar-se a principis de març però la venda ha estat paralitzada més de tres mesos per la pandèmia de coronavirus. El sorteig es va realitzar ahir amb un 70% de cupons venuts.

Notícies relacionades

«Amb l’avió, una vegada més López Obrador explota l’ús dels símbols per tenir una rendibilitat política. El que li importa és dir vegin els luxes i privilegis d’abans davant la meva austeritat», va argumentar a l’agència AFP José Antonio Crespo, historiador i analista polític.

La iniciativa divideix opinions. Alguns ciutadans que han comprat butlletes no dubten a sentir-se orgullosos de la iniciativa. És el cas de Gerardo Díaz, de 63 anys, un cuiner de la ciutat fronterera de Tijuana. «Emmarcaria el bitllet guanyador per ensenyar-lo als meus nets», assegura. Hi ha qui des de l’anonimat que permet Twitter assegura que «amb milers de morts a sobre de la taula en temps de coronavirus, no s’entenen els jocs d’avions».