DERIVA ULTRACONSERVADORA

El debat sobre l'avortament sacseja la societat brasilera

Fins al juny, almenys 642 nenes d'entre 10 i 14 anys van avortar després de ser violades

El Govern de Bolsonaro endureix per decrets els requisits per interrompre l'embaràs a les víctimes d'agressió sexual

zentauroepp54745186 brazil s president jair bolsonaro looks on  next to brazil s200904132201

zentauroepp54745186 brazil s president jair bolsonaro looks on next to brazil s200904132201 / ADRIANO MACHADO

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

Un nou cas de violació d’una nena ha colpejat aquesta setmana el Brasil. Una petita d’11 anys d’Amambai, al sud de l’estat de Mato Grosso do Sul, s’ha quedat embarassada com a conseqüència de l’agressió sexual del seu padrastre. La policia va arrestar l’home, que va confessar haver violat sistemàticament la nena. Poques setmanes enrere, el Brasil havia conegut un cas similar, el d’una menor de 10 anys abusada pel seu oncle que va avortar després d’una resolució judicial, que va provocar la còlera de la ultradreta. El Moviment Legislació i Vida acaba de presentar una denúncia penal contra el metge que va fer aquesta intervenció a la ciutat del nord-est, Pernambuco. Alhora, el president Jair Bolsonaro va decidir congraciar el grup parlamentària evangelista i va ordenar per decret que s’endureixin els requisits per a les víctimes de violació que desitgin interrompre la seva gestació a un país on, només fins al juny, almenys 642 nenes de 10 a 14 anys van ser ingressades en un hospital per aquestes raons.

A partir d’ara, i de manera «persuasiva», el personal mèdic haurà de mostrar l’embrió o el fetus a través d’una ecografia a la dona o nena. Però, a més, la nova normativa estableix que ha de ser la policia l’encarregada d’aportar als metges un «relat detallat» de la violació. La víctima, alhora, ha de ser «advertida expressament» que pot ser processada per frau i avortament il·legal si no pot provar la seva denúncia. La setmana passada, més de 2.000 professionals de la salut i de dret van demanar la derogació del decret per transgredir el Codi d’Ètica Mèdica i els drets constitucionals a la privacitat i confidencialitat. Van assegurar també que s’obstaculitza l’accés a l’avortament que la llei habilita quan existeix risc de vida per a la gestant o l’embaràs és resultat d’un acte il·legal i violent.

«La vida està per sobre»

Notícies relacionades

La ministra de Dona, Família i Drets Humans, la pastora Damares Alves, va respondre amb el nomenament de Teresinha de Almeida Ramos Neves com a assessora seva. «¡Tot i que el fetus és especial, perquè és el resultat d’una violació, la vida està per sobre!», sol dir la nova funcionària. La figura d’Alves comença a tenir més rellevància. Si al començament del 2019 es burlaven d’ella per desitjar veure les nenes vestides de rosa i els nens de blau, ara s’adverteix que és una mica més que una figura decorativa en un Govern amb tres ministres que són pastors. «No hi ha millor persona que Damares en aquest ministeri», va dir Bolsonaro. D’acord amb la revista ‘Època’, la seva fortalesa està vinculada a la capacitat per «capitalitzar políticament agendes que mobilitzen la militància bolsonarista», com la lluita contra el feminisme i l’avortament.

L’antropòloga Jacqueline Moraes Teixeira afirma que Alves és el rostre d’una conversió en el mateix si de l’Estat. El nom del ministeri que dirigeix es deia Dona i Drets Humans. A l’assumir el càrrec, se li va afegir la paraula clau de «Familia». Alves no deixa de recordar la seva exemplaritat: va ser violada per dos pastors als 10 anys. Un d’ells va ejacular al seu rostre. Va voler suïcidar-se amb verí per a rates. Va desistir perquè va dir haver vist Jesús. «Portava un vestit llarg, una barba llarga. És la visió que un nen té d’ell».