JUDICI A AMSTERDAM

El líder ultra holandès Geert Wilders, culpable d'«insultar» els marroquins

El tribunal, no obstant, no el considera responsable d'un delicte d'incitació a l'odi o discriminació

zentauroepp54772081 graf9859  holanda  04 09 2020   el l der ultraderechista hol200904184228

zentauroepp54772081 graf9859 holanda 04 09 2020 el l der ultraderechista hol200904184228 / Imane Rachidi

1
Es llegeix en minuts
Efe

El líder ultradretà holandès Geert Wilders ha sigut declarat aquest divendres culpable d’«insultar un grup» quan, el 2014, va oferir un discurs en el qual va prometre al seu públic fer que hi hagi «menys marroquins» als Països Baixos, tot i que la justícia holandesa no ha considerat que això fos incitació a l’odi o a la discriminació.

«El sospitós ha parlat de forma negativa sobre una minoria i ha anat massa lluny», segons els jutges, que creuen que les declaracions fetes per Wilders fa sis anys van ser «injustament ofensives» i més tenint en compte «la importància del sospitós com a polític en el debat públic i social».

El líder del Partit de la Llibertat (PVV) no rebrà una sanció concreta per aquest delicte perquè, segons el tribunal, el polític ja ha estat «pagant un preu alt» per les seves declaracions antimigratòries i antimusulmanes durant els últims anys, sent en el dia d’avui el polític més amenaçat i protegit als Països Baixos.

Apel·lació

El Tribunal d’Apel·lació de la Haia –tot i que les audiències es van emportar a terme en el Tribunal d’alta seguretat de Schiphol per raons de seguretat– va reduir els delictes en comparació amb un tribunal anterior, que va considerar el polític ultradretà «culpable» per insultar un grup concret de la població, però també per incitació a l’odi i a la discriminació contra els marroquins. Aquest Tribunal tampoc li havia imposat cap càstig i tant Wilders com la Fiscalia van apel·lar aquesta sentència.

Notícies relacionades

Durant les eleccions municipals del 2014, Wilders va preguntar als seus seguidors en un míting si volien més o menys marroquins als Països Baixos, a la qual cosa tots van contestar a crits «¡Menys! ¡Menys!», resposta que el populista holandès va acabar amb una promesa: «Llavors, ho farem possible».

Després d’aquell dia, milers de persones van denunciar davant la Fiscalia que se sentien discriminades pel míting de Wilders i el desembre d’aquell any el Ministeri Públic va decidir iniciar un procés contra el polític, que va justificar durant el judici que no es referia a «tots els marroquins» sinó només a aquells «marroquins que tenen un historial criminal».