OPOSITOR ENVERINAT

El Kremlin, sobre Navalni: «No hi ha motiu per acusar Rússia»

La Unió Europea veu «difícil» parlar de sancions «per ara»

zentauroepp54744270 files  this file photo taken on january 16  2018 shows russi200903165619

zentauroepp54744270 files this file photo taken on january 16 2018 shows russi200903165619 / MLADEN ANTONOV

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Kremlin ha rebutjat aquest dijous qualsevol implicació en l’enverinament  del principal opositor a Vladímir PutinAleksei Navalni, que continua en coma en un hospital alemany recuperant-se de l’enverinament amb un agent químic nerviós de la família Novitxok, de fabricació russa, segons van revelar les anàlisis d’un laboratori militar alemany. «No hi ha acusacions i no hi ha motiu per acusar Rússia», ha remarcat el portaveu de Putin, Dmitri Peskov.

Peskov ha insistit que els metges russos que van tractar Navalni a la ciutat d’Omsk abans del seu trasllat a Berlín el van sotmetre a nombroses anàlisis i «no van trobar cap substància tòxica», i ha instat les autoritats alemanyes a compartir la informació recollida. Els metges russos van concloure que Navalni va col·lapsar a causa d’una fallada metabòlica provocada per una caiguda en el nivell de sucre.

Peskov també ha advertit Occident sobre una possible imposició de sancions a Moscou. «No veiem motius per a [la imposició de] cap classe de sancions. Nosaltres mai hem acceptat el llenguatge de les sancions», ha destacat el portaveu del Kremlin.

La Unió Europea ha insistit aquest dijous a reclamar a Rússia una «investigació transparent i exhaustiva» sobre l’enverinament de Navalni i espera examinar les seves conclusions abans de plantejar possibles sancions, segons ha declarat Peter Stano, portaveu de la Comissió.

Instem Rússia a investigar de forma transparent i exhaustiva. És en el seu interès que Rússia ha d’aportar respostes, ja que aquest agent químic no és d’accés lliure, i va ser utilitzat en terreny rus contra un ciutadà rus», ha dit Stano.

A l’espera d’un responsable

Notícies relacionades

«Respecte a possibles represàlies o sancions: per ara, cap investigació assenyala qui és el responsable. Volem que els responsables compareguin davant de la justícia, però, per a això, ha de començar la investigació i portar resultats. Encara no hem arribat» a aquest moment, ha insistit. «És difícil parlar de càstig quan encara no es tenen, per ara, els responsables. S’ha de realitzar la investigació i, després, les altres etapes es decidiran», ha afegit.

No obstant, ha destacat, «no és acceptable veure algú víctima d’un intent d’assassinat mitjançant una substància química de classificació militar, a la qual no s’hauria d’accedir lliurement». Stano ha recordat que Navalni no és el primer ciutadà rus a ser víctima d’aquests atacs.

Temes:

Rússia