MESURA POLÍTICA AL PAÍS CARIBENY

Maduro indulta diversos diputats opositors de Veneçuela

El Govern afirma que amb aquesta mesura es vol «promoure la reconciliació nacional»

La mesura és objecte d'opinions trobades dins de l'espai opositor

maduro

maduro / YURI CORTEZ (AFP)

1
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

Les eleccions parlamentàries del 6 de desembre són cada vegada més a prop i el Govern veneçolà fa passos en aquesta direcció per garantir-se la victòria. Creu que un factor clau és la divisió de les forces opositores. En aquest context, Nicolás Maduro va beneficiar amb l’indult  desenes de presos polítics i diputats que eren objecte de persecució judicial. Jorge Rodríguez, el ministre de Comunicació i usual portaveu del president, va dir que la seva intenció és «aprofundir el procés de reconciliació nacional» de cara a la contesa. La mesura ha arribat a legisladors que expressaven les posicions més radicals, com Freddy Guevara, que es troba refugiat en l’ambaixada xilena a Caracas, o Miguel Pizarro; una figura molt pròxima a Juan Guaidó, el diputat que els Estats Units i 54 Governs més van reconèixer com a «president encarregat». També podran acollir-se a l’indult Mariela Magallanes, Américo De Grazia, Jorge Millán, José Guerra, Richard Blanco, Tomás Gunanipa, Luis Stefanelli i Carlos Paparoni, Miguel Pizarro. 

Altres negociacions

Notícies relacionades

Hores abans, el mateix Maduro havia anunciat aquesta mesura com un pas més en la recerca del «retrobament», la «participació» i el «diàleg profund».  Els alliberaments es coneixen quan creixen els rumors d’una negociació del Govern amb un sector opositor encapçalat per l’excandidat presidencial, Henrique Capriles, del partit Primer Justícia. Dies enrere, el mateix Capriles va qüestionar el full de ruta intransigent traçat per Guaidó, i que se centra en el boicot dels comicis. Yon Goicoechea, dirigent de Voluntat Popular, el partit de Guaidó i també de Guevara i Leopoldo López, va advertir que Capriles «s’està plantejant fer un pas molt greu», amb referència a la possibilitat que accepti competir en la contesa.

La idea de derrotar el madurisme pel vot, després dels fracassos insurreccionals, ha començat a cobrar força en un sector de l’oposició. Herny Falcón va donar suport a les insinuacions de Capriles i Laidy Gómez, la governadora de l’estat de Táchira va cridar a presentar «una solució al poble angoixat» per la crisi i, en clara al·lusió a Guaidó, i va demanar «deslligar-se dels projectes polítics personals». El «president encarregat», la popularitat del qual és del 17%, d’acord amb una recent enquesta, segueix ferm en les seves postures: «unitat entorn dels Poders Legítims: «qui cregui que pot aconseguir-ho només o legitimant un frau, ajuda Maduro».