CONVULSIÓ A L'EX REPÚBLICA SOVIÈTICA

Putin anuncia que té una reserva de policies llesta per actuar a Bielorússia

«Tenim certes obligacions cap al país veí», ha justificat el líder del Kremlin

El president rus lloa l'actuació de la policia, malgrat les pallisses i els maltractaments a detinguts

zentauroepp54661329 file  in this file photo taken on thursday  nov  30  2017  b200827173609

zentauroepp54661329 file in this file photo taken on thursday nov 30 2017 b200827173609 / Tatyana Zenkovich

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Rússia manté una «reserva de policies» llesta per actuar a Bielorússia en cas de necessitat, a petició del president d’aquesta exrepública soviètica, Aleksandr Lukaixenko. Així ho ha revelat aquest dijous el president de Rússia, Vladímir Putin, durant una entrevista televisiva amb Serguei Brilev, un conegut periodista hispanòfil de Rossiya-1, el primer canal federal rus.

«Per descomptat, tenim certes obligacions cap al país veí; i [durant les meves converses] Lukaixenko va plantejar la qüestió de si proporcionaríem l’ajuda necessària... em va demanar crear una reserva de policia i ho he fet, però hem acordat que no la utilitzaríem mentre la situació estigués sota control», ha revelat el líder del Kremlin.

Es tracta de l’advertència més específica sobre una intervenció russa pronunciada per Putin, i constitueix un canvi de postura significatiu respecte al que ha informat el Kremlin durant els primers dies després de les controvertides eleccions presidencials. En aquell moment, la presidència russa donava a entendre que considerava les protestes contra la «manipulació electoral» com un assumpte intern, i que només hi intervindria si considerava que les aliances militars del país amb Moscou es posaven en qüestió.

Gir editorial

No obstant, al cap de pocs dies, en un sobtat gir editorial, els mitjans oficials russos van començar a criticar amb duresa l’oposició bielorussa i a destacar suposats vincles amb l’OTAN i la UE, un avenç del gir que adoptaria al cap de poc la política oficial de Moscou respecte als successos a Bielorússia.  

Durant la seva intervenció, Putin s’ha mostrat inflexible respecte a les demandes de l’oposició de forçar Lukaixenko a negociar, formulades la vigília per l’escriptora i premi Nobel de literatura Svetlana Aleksiévitx en el moment de declarar davant el Comitè d’Investigació. «El problema no és el que està passant a Bielorússia, sinó el que volen que hi passi», amb referència a una hipotètica repetició d’eleccions.    

Notícies relacionades

Les seves paraules sobre l’actuació de la policia bielorussa tampoc semblen oferir gaire esperança a l’oposició, sinó tot el contrari: donen a entendre que hi podria haver més mà dura. Malgrat les evidències de pallisses i maltractaments a milers de presoners en els centres de detenció del país, amb algunes morts pendents d’investigació, Putin s’ha limitat a qualificar de «bastant moderada» la resposta policial en els primers dies de protestes després dels comicis presidencials, en els quals l’oposició denuncia que es va produir un frau massiu. 

Els fiscals russos es neguen a obrir una investigació criminal sobre el ‘cas Navalni’

Rússia investigarà la sobtada indisposició de l’activista, bloguer i principal figura de l’oposició Alekséi Navalni, tot i que seran indagacions rutinàries perquè, segons els fiscals, no hi ha necessitat d’iniciar un cas criminal.  «No hi veiem cap base» per fer-ho, diu un comuniqueu emès per la Fiscalia General. Alemanya ja ha anunciat que cooperarà en la investigació.