Repressió contra polítics

Detinguts dos diputats opositors a Hong Kong per la seva participació en protestes

La policia els acusa d'assemblea il·legal, danys criminals i obstrucció a la justícia

lam-cheuk

lam-cheuk / ANTHONY WALLACE (AFP)

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas

La policia de Hong Kong ha detingut aquest dimecres dos parlamentaris prodemocràtics per la seva participació en l’onada de protestes que l’any passat es va viure a l’excolònia britànica. L’operació, que s’ha saldat amb 14 arrestos més, és l’última fustigació al bàndol antigovernamental després de l’aprovació mesos enrere de la nova llei de seguretat. La policia els acusa d’assemblea il·legal, danys criminals i obstrucció a la justícia.

El Partit Democràtic ha confirmat la detenció als seus domicilis de Ted Hui i Lam Cheuk-ting. Estan acusats de participar en el setge d’una comissaria policial el 6 de juliol i en la baralla a Yuen Long del 21 de juliol coneguda com els «incidents 721».

L’ocorregut en aquella estació de metro de l’extraradi encara pertorba el bàndol antigovernamental, apuntala els seus odis contra la policia i Carrie Lam, la cap executiva, i genera manifestacions de record. Els manifestants tornaven ja de nit després d’una de les jornades més intenses i fragoroses quan van ser rebuts a bastonades per desenes de paios emmascarats, vestits amb samarretes blanques, i amb més que probables vincles amb les tríades o màfies locals. La tardança policial a acudir sembla confirmar, segons els manifestants, la connivència de les autoritats amb els facinerosos. El Govern va explicar que tots els seus agents estaven destinats als districtes cèntrics per lidiar amb el caos i la violència, que van arribar tan aviat com van poder i que la mitja hora no és excessiva en una ciutat en flames. Un examen recent del comitè de supervisió policial va concloure que no hi havia evidències de connivència i va justificar l’absència d’arrestos per no augmentar la tensió.

La policia acusa Lam Cheuk-ting de «causar problemes» al traslladar les protestes a l’estació que van derivar en les pallisses. El legislador va haver de ser hospitalitzat per ferides al llavi que van requerir 14 punts de sutura. «Hong Kong s’ha convertit en un lloc ridícul. Els policies corruptes s’han convertit en les eines de les autoritats per reprimir la dissidència i ara fins i tot difuminen la frontera entre el bé i el mal per assenyalar una víctima com a culpable», ha dit el diputat mentre era detingut. Amnistia Internacional ha animat les autoritats a portar davant la justícia «els veritables culpables de la violència a Yuen Long, en lloc d’utilitzar l’incident com a pretext per arrestar rivals polítics».

Magnat de la premsa

Notícies relacionades

L’operació policial arriba dues setmanes després que Jimmy Lai, el més cèlebre magnat de la premsa local, sortís emmanillat de la seva mansió després de ser acusat de col·laborar amb forces estrangeres. El propietari de l’‘Apple Daily’, un tabloide que alterna continguts banals amb descarnades crítiques als governs de Pequín i Hong Kong, es va reunir el 2019 amb el secretari d’Estat dels EUA, Mike Pompeo; el vicepresident, Mike Pence, i l’antic assessor presidencial John Bolton.

Pequín va aprovar dos mesos enrere i per la via d’urgència la llei de seguretat de Hong Kong, que persegueix la subversió, la secessió, el terrorisme i les ingerències estrangeres. Per al bàndol antigovernamental suposa la fi dels drets i llibertats que l’excolònia disfrutava en virtut del principi «un país, dos sistemes», mentre que Hong Kong i Pequín la defensen com la imprescindible eina per acabar amb les protestes. 

Temes:

Hong Kong