howey ou

Així és la lluita de 'la Greta Thunberg xinesa'

Té 17 anys i un missatge entre l'activista sueca i Gandhi

zentauroepp54525621 howey ou200817130556

zentauroepp54525621 howey ou200817130556 / NICOLAS ASFOURI

3
Es llegeix en minuts
AFP

Als seus 17 anys, i amb un missatge entre Gandhi i Greta Thunberg, la xinesa Howey Ou vol sensibilitzar els seus compatriotes sobre els riscos del canvi climàtic, una missió difícil en un país que no tolera la militància dissident al marge del poder del partit.

Mentre la majoria dels seus amics disfruten de l'estiu o preparen la seva entrada a la universitat, Howey Ou distribueix octavilles i planta arbres, resistint a les pressions de la policia, de la seva família, i a les critiques que proliferen a les xarxes socials.

Quan milers d'adolescents es manifestaven a tot el planeta exigint mesures contra l'escalfament climàtic, Howey es va haver d'acontentar amb protestar sola davant l'Ajuntament de Guilin. Aquest activisme li va valer ser expulsada de l'escola i podria impedir-li passar l'examen d'ingrés a la universitat, indispensable a la Xina per arribar a l'èxit professional. Però Howey no es desanima.

«El barco s'enfonsa»

«La urgència climàtica és l'amenaça més greu per a la supervivència de la humanitat», explica. «Estem en un barco que s'enfonsa i la gent continua bevent i menjant com si no passés res».

Howey té com a model Greta Thunberg, la jove ecologista sueca, icona de la lluita contra el canvi climàtic. La militant xinesa té milers de partidaris que la segueixen a les xarxes socials, però per complir amb la seva missió s'enfronta a l'hostilitat del règim comunista. «No tinc por de la policia», assegura.

«Després d'haver sigut interrogada per la policia, els meus pares van intentar que jo abandonés la causa; em van tancar a casa, van fer que refusés entrevistes i van revisar tots els meus aparells electrònics», relata, i al·ludeix a «disputes» amb els seus progenitors.

Per intentar convèncer els joves que la segueixin, Howey va estudiar els mètodes de no-violència de Mahatma Gandhi. Generalment, però, els vianants miren amb indiferència els eslògans i pancartes de la jove als carrers de Guilin.

«Mai oposar-se»

Notícies relacionades

Els seus padres estan molt preocupats  i la pressionen. «Per a ella, tot és negre o blanc, no hi ha lloc per al compromís», afirma el pare. « No veig sortida per a ella si segueix així.  Ja l'he advertit que mai s'ha d'oposar al govern ni al partit [comunista xinès]», afegeix el progenitor. Però l'adolescent assegura que no té res contra el partit en el poder, i que, al contrari, «defensa la reputació de la Xina» en la defensa del medi ambient.

En qualsevol cas, se l'ha acusat de ser una «militant de saló», o d'imitar Thunberg, que sol generar burles a la Xina. L'ecologista no es resigna davant la ignorància o indiferència de molts dels seus compatriotes. «Malgrat tots els problemes a què m'enfronto en aquest moment, el preu a pagar és mòdic comparat amb el de la crisi climàtica», diu la noia. «Entre els dos,  trio valentament continuar lluitant i militant per evitar una catàstrofe molt més greu».