commoció a iraq

Assassinada l'activista i metge iraquiana Reham Yacoub

La dona, que va ser tirotejada al cotxe amb què viatjava al centre de Bàssora, havia recolzat les manifestacions iniciades l'octubre contra el seu Govern

yacoub

yacoub / Nabil al-Jurani (AP)

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un grup d’homes armats no identificats van assassinar aquest dimecres a trets una metge i activista a favor de les protestes iniciades a l’octubre per exigir més serveis bàsics i contra la corrupció a Bàssora, al sud de l’Iraq, on també va tractar els manifestants ferits. 

«Individus armats desconeguts han disparat avui contra un cotxe civil en què viatjaven quatre dones en la intersecció d’un carrer comercial al centre de Bàssora, cosa que ha causat la mort de la metge Reham Yacoub», va indicar a Efe un comandant de la Policia Local, que va demanar l’anonimat.  Segons la font, en l’atac va morir també una altra de les passatgeres, mentre que les dues restants van resultar ferides. 

Especialista en nutrició

Yacoub era especialista en nutrició a l’Hospital Públic de Bàssora, a 550 quilòmetres al sud de Bagdad, així com activista en recolzament de les manifestacions que es van iniciar a l’octubre en diversos punts del país i que es van succeir durant mesos. 

A més, va oferir atenció mèdica als ferits en els enfrontaments entre els manifestants i les forces de seguretat durant les protestes, que van ser especialment fortes en aquesta zona meridional i a Bagdad. 

Al juliol, un analista polític va ser assassinat

El 6 de juliol, un grup d’homes armats no identificats que viatjaven en motocicletes van assassinar a trets a Bagdad el reconegut analista polític iraquià, expert en terrorisme i gihadisme, Hisham al-Hashimi. 

Notícies relacionades

El crim va ser condemnat en el seu moment per la missió de les Nacions Unides per a l’Iraq (Unami), i pel primer ministre iraquià, Mustafa al-Kadhimi, que va prometre perseguir els seus autors perquè se’ls pugui imposar un «càstig just» i no permetre que «els assassinats tornin a l’escena iraquiana». 

Assassinats atribuïts a milícies

Els assassinats selectius –en molts casos, atribuïts a milícies– s’han incrementat en els últims mesos a l’Iraq, enmig de les manifestacions que van portar a la dimissió del predecessor d’Al-Kadhimi, Adil Abdul-Mahdi, i que van causar centenars de morts i milers de ferits al país. 

Temes:

Iraq