Drets humans

Una nena de 10 anys, autoritzada a avortar al Brasil després de ser violada

La Justícia brasilera va aprovar el procediment per a la menor al confirmar-se que va patir abusos sexuals per part del seu oncle des que tenia 6 anys

ed6d646b-78fc-4ec9-a2f3-111ab191abb8-hd-web / periodico

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Justícia del Brasil va autoritzar que una nena de 10 anys realitzés un avortament per interrompre la seva gestació després d’haver sigut violada per un familiar i quedar-se embarassada, procediment a què la nena va ser sotmesa la nit d’aquest diumenge.

En la decisió, el jutge Antonio Moreira Fernandes, del Tribunal de Justícia de l’estat d’Espírito Santo, va determinar que «es realitzi la immediata anàlisi mèdica amb relació al procediment de millor viabilitat per a la preservació de la vida de la nena», ja fos per «l’avortament o interrupció de la gestació per mitjà de part immediat».

Al Brasil, l’avortament només està permès en casos de violació, si la gestant corre risc de vida o quan el fetus presenta anencefàlia.

Debat polèmic

No obstant, el cas va causar commoció al país i va reobrir el debat sobre la despenalització de la interrupció voluntària de l’embaràs en el gegant sud-americà, que compta amb una de les legislacions més dures del món.

Per a la seva decisió, obtinguda pel diari ‘A Gazeta’ i el Grup Globus, el magistrat va tenir en compte el desig de la menor de no prosseguir amb l’embaràs i va concloure que «la voluntat de la nena és sobirana, tot i que es tracti d’incapaç».

Moreira Fernandes destaca al document que, durant una consulta de l’Assistència Social amb la nena, al ser citat l’embaràs, la petita s’«agafa a un os de peluix», «entra en profund sofriment, crida, plora» i «tot just reafirma no voler» seguir amb la gestació.

El procediment mèdic

La nena va arribar a ser ingressada aquest diumenge en un hospital de la ciutat de Vitória, la capital regional d’Espírito Santo (sud-est), per a la interrupció de l’embaràs, però va haver de ser traslladada a l’estat de Pernambuco després que un equip mèdic rebutgés realitzar el procediment.

La menor finalment va poder interrompre la seva gestació a entrada de fosc en un centre mèdic de Recife, la capital de Pernambuco, al nord-est del país. Malgrat l’intent de les autoritats de mantenir sota sigil el centre mèdic on tindria lloc el procediment, desenes de manifestants pro i contra l’avortament van anar a l’hospital.

Religiosos enutjats

Segons va poder comprovar Efe al lloc dels fets, prop d’una vintena de religiosos sostenien pancartes contra l’avortament i van rebre el metge que tractaria la pacient sota crits d’«assassí».

«He vingut a alçar la veu i donar suport als qui militen per la vida, pel dret d’existir, de venir al món», va dir a Efe l’arquitecte Heitor Carvalho, que va afegir que «la vida és un valor innegociable». Alguns dels activistes fins i tot van intentar irrompre a les instal·lacions mèdiques, però agents de la policia van impedir i van reforçar la seguretat al local.

Violents i reaccionaris

«Alguns diputats i fonamentalistes van intentar envair la maternitat, que és una maternitat d’alt risc, cridant a la nena assassina», va denunciar Efe Carol Virgulino, que presideix la comissió de Drets Humans de l’Assemblea Legislativa de Pernambuco.

Quan va saber què estava passant, la codiputada es va desplaçar al lloc per oferir «recolzament» a la nena i fer que «sigui garantida la llei», així com el regidor Iván Moraes, del Parit Socialisme i Llibertat (PSOL).

«Estem parlant de la salut d’una nena de 10 anys que va ser sistemàticament violada i torturada i que no mereix continuar patint violències», va completar Moraes.

Violada des dels 6 anys

El cas va sortir a la llum aquesta setmana, quan la nena va anar a un hospital de la localitat de Sao Mateus, al sud-est del Brasil, amb forts dolors abdominals i va revelar als metges que havia sigut violada pel seu oncle, de 33 anys i qui està pròfug de la Justícia.

Notícies relacionades

Després d’un examen de sang, va quedar comprovat l’embaràs de prop de tres mesos de la nena, que va denunciar que era víctima de recurrents violacions per part del seu oncle des que tenia 6 anys.

La petita va relatar a més que mai havia explicat res sobre els abusos soferts perquè l’home l’amenaçava de fer mal a la seva família. Dijous passat, la Policia Civil va acusar formalment l’oncle de la víctima i la Justícia va decretar la seva presó preventiva, però no va ser possible fins al moment donar amb el parador del sospitós.