PRÒXIM ORIENT

Protestes a Gaza i Cisjordània contra l'acord entre Israel i els Emirats

L'ONU, la UE i diversos països del Pròxim Orient com Jordània, Egipte i Bahrain celebren el restabliment de les relacions diplomàtiques

Turquia i l'Iran lideren l'oposició al pacte per ser una «traïció» a les aspiracions palestines

zentauroepp54484234 yata        14 08 2020   palestinian protesters burn the fla200814181551

zentauroepp54484234 yata 14 08 2020 palestinian protesters burn the fla200814181551 / ABED AL HASHLAMOUN

3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Centenars de palestins s’han congregat en diferents ciutats de Gaza Cisjordània en rebuig de l’acord entre els Emirats Àrabs Units (EAU) i Israel. Mentre l’ONU  lidera els recolzaments al pacte entre els dos països, Turquia i l’Iran encapçalen les crítiques per ser una «traïció» a les aspiracions palestines. L’acord per al restabliment de les seves relacions diplomàtiques, fent dels EAU el tercer país àrab en oficialitzar el seu acostament a Israel, ha rebut recolzaments de diferents punts del món que van des de la Unió Europea, passant per França i Alemanya, a la regió del Pròxim Orient, entre les quals destaquen Oman, Jordània, Egipte i Bahrain i el Japó. 

«Palestina no està a la venda», cantaven els palestins a Gaza capital. «Palestina avui declara la unitat de la seva posició i la solidesa de la seva unitat», ha expressat Mushir al-Masri, líder de Hamàs, que governa de facto la Franja des del 2007. El pacte, que Masri va qualificar de «caiguda de les màscares», es va anunciar aquest dijous i va ser aconseguit amb la mediació del president nord-americà, Donald Trump. «El lideratge demana als EAU que es retracti immediatament del vergonyós anunci», ha declarat l’Organització per a l’Alliberament de Palestina (OAP), que va descriure el pacte com un «assalt als drets dels palestins» i un «acte de traïció».

Des de les Nacions Unides, el seu secretari general, António Guterres, ha celebrat l’acord considerant-lo «una oportunitat» per reprendre el diàleg entre Israel i Palestina. «La pau al Pròxim Orient és més important que mai en un moment en què la regió s’enfronta a la greu amenaça de la Covid-19 i de la radicalització», ha afegit el seu portaveu, Stéphane Dujarric. Al seu torn, Oman ha destacat l’«esperança» que aquest pas «contribuirà a aconseguir una pau global, justa i duradora al Pròxim Orient que sigui al servei de les aspiracions dels pobles de la regió». El sultanat d’Oman, amb una postura neutral al golf Pèrsic, no integra l’eix antiiranià liderat per l’Aràbia Saudita del qual formen part els EAU. 

Annexió «sobre la taula»

Jordània, en relacions diplomàtiques amb Tel Aviv des del 1994, va assegurar que l’acord portarà la pau només si és un «incentiu per acabar amb l’ocupació» israeliana dels territoris palestins i si porta a la creació d’un Estat per a ells. Per la seva part, des d’Egipte, primer país àrab en establir relacions amb Israel el 1979, el seu president Abdelfatah al-Sisi ha felicitat per telèfon el príncep hereu d’Abu Dhabi, Mohammad bin Zayed al-Nahyan, per aquest «pas de pau històric» amb el primer ministre israelià, Benjamín Netanyahu. 

Notícies relacionades

«Beneficia a tots dos i és important per a l’estabilitat regional», ha celebrat Josep Borrell, l’alt representant de la UE per a Política Exterior a Twitter. Borrell ha qualificat de «pas positiu» la decisió de suspendre l’annexió de Cisjordània i ha animat Israel a «abandonar» definitivament aquests plans. Netanyahu ha reconegut que va acceptar ajornar l’annexió del territori palestí però que aquests plans «segueixen sobre la taula». «No hi ha hagut cap canvi en el meu pla per estendre la sobirania, la nostra sobirania a Judea i Samaria, en completa coordinació amb els Estats Units», ha aclarit el líder israelià utilitzant els noms bíblics per referir-se a la Cisjordània ocupada.

D’altra banda, Turquia l’Iran lideren l’oposició a l’acord. «No és creïble presentar l’acord trilateral com un recolzament a la causa palestina», ha assenyalat el Ministeri turc d’Exteriors, que afegeix que «els EAU ignoren així la voluntat palestina». Els EAU «intenten presentar-ho com un sacrifici per Palestina mentre traeixen la seva causa», ja que «no té autoritat» per negociar en nom dels palestins, ha afegit, alineant-se les crítiques de l’OAP. Aquest acord suposa «una punyalada per l’esquena als palestins i als musulmans», ha criticat el Govern iranià. Al seu torn, l’ha qualificat d’«estupidesa estratègica» ja que, segons el seu parer, enfortirà l’oposició regional a Tel-Aviv encapçalada per l’Iran i integrat per Síria i grups com el palestí Hamàs i el libanès Hezbol·là.