llarga negociació

Israel i els Emirats Àrabs Units tanquen un acord de pau històric

En el pacte, l'Estat hebreu renuncia a l'annexió parcial de Cisjordània

En la negociació han tingut una participació molt activa els Estats Units

zentauroepp54473832 washington  usa   13 08 2020   us president donald j  trump 200813185548

zentauroepp54473832 washington usa 13 08 2020 us president donald j trump 200813185548 / Doug Mills POOL

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Israel i els Emirats Àrabs Units (EAU) han arribat a un acord de pau que suposa l’establiment de plenes relacions diplomàtiques entre els dos països. El pacte fa comprometre Israel a paralitzar l’annexió de territori palestí ocupat a Cisjordània. «¡Acord de pau històric entre dos dels nostres grans amics», ha tuitejat el president dels Estats Units, Donald Trump, que ha sigut l’encarregat d’anunciar l’acord des del Despatx Oval de la Casa Blanca envoltat d’un grup d’assessors.

Amb aquest pas, els EAU es converteixen en el tercer país àrab a establir relacions diplomàtiques plenes amb Israel, després d’Egipte i Jordània, i en la primera nació del golf Pèrsic a fer-ho. Israel ha acostat postures en els últims temps amb altres estats del Golf, com ara l’Aràbia Saudita i Bahrain, països que juntament amb Kuwait i Egipte mantenen un bloqueig econòmic a Qatar per les bones relacions que manté Doha amb l’Iran.

Per Trump, el pacte, que porta el nom d’‘Acords d’Abraham’, suposa un èxit diplomàtic a poc més de tres mesos de les eleccions presidencials, i també és un reconeixement per al primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, assetjat judicialment al seu país per casos de corrupció i per les protestes contra la seva gestió de la crisi del coronavirus.

L’acord s’ha tancat avui dijous en una conversa telefònica entre Trump, Netanyahu –que l’ha qualificat també d’«històric»– i el xeic Mohammed bin Zayed, príncep hereu d’Abu Dhabi. En un comunicat conjunt s’afirma que «Israel suspendrà la sobirania sobre les àrees destacades en la ‘Visió per la pau’ del president i enfocarà els seus esforços ara a expandir els llaços amb altres països al món àrab i islàmic».  L’anomenada ‘Visió de pau’ és el pla que va presentar el mes de gener passat l’Administració de Trump, elaborat pel seu gendre i assessor, Jared Kushner, que va ser frontalment rebutjat i criticat pels palestins, que donava llum verda a Israel perquè s’annexionés parts de Cisjordània.

«Paper directe»

En un altre comunicat, el Ministeri d’Exteriors dels EAU afirma que el pacte contribuirà a «sostenir els esforços per aconseguir la solució dels dos estats».  Abu Dhabi creu que establir relacions diplomàtiques amb Israel donarà la possibilitat al país àrab d’exercir «un paper directe i constructiu per millorar la seguretat i estabilitat de la regió». 

En una mostra de la implicació dels EUA en l’acord, la Casa Blanca ha especificat que Kushner; l’ambaixador dels Estats Units a Israel, David Friedman, i l’enviat per al Pròxim Orient, Avi Berkowitz, han participat en les negociacions de l’acord, així com el secretari d’Estat, Mike Pompeo, i l’assessor de seguretat nacional de la Casa Blanca, Robert O’Brien.

Les delegacions d’Israel i els Emirats Àrabs Units es reuniran en les pròximes setmanes per firmar acords bilaterals en matèria d’inversió, turisme, vols directes, seguretat, telecomunicacions i altres temes, segons el comunicat.  L’acord preveu donar als musulmans més accés a la mesquita Al-Aqsa a la Ciutat Vella de Jerusalem al permetre’ls volar des d’Abu Dhabi a Tel Aviv, han dit funcionaris de la Casa Blanca. S’espera que els dos països intercanviïn aviat ambaixadors i ambaixades.

La declaració conjunta afirma que els EAU i Israel expandiran i acceleraran immediatament la cooperació respecte al tractament i el desenvolupament d’una vacuna per al nou coronavirus enmig de la pandèmia.

Notícies relacionades