cimera virtual

Els països donants acorden una ajuda de 253 milions d'euros al Líban

Macron ha liderat la conferència amb 26 països, entre els quals Espanya, a més de l'ONU i la UE

Les Nacions Unides estimen en més de 73 milions d'euros les necessitats només en matèria sanitària

zentauroepp54398798 file photo  french president emmanuel macron  gestures as he200809181826

zentauroepp54398798 file photo french president emmanuel macron gestures as he200809181826 / POOL New

3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

«El futur del Líban està en joc». El president francès Emmanuel Macron, primer líder polític que visita Beirut després de l’explosió d’aquest dimarts, ha defensat la necessitat d’actuar «ràpidament i eficaçment» per coordinar l’ajuda internacional durant la conferència de donants celebrada aquest diumenge i que ha acordat aportar 253 milions d’euros per a la reconstrucció de la capital libanesa. Diversos mandataris, entre ells el president del Govern Pedro Sánchez, han intervingut en la trobada virtual amb 25 països més i representants de l’ONU, l’OTAN i la Unió Europea. Després d’una jornada de protestes que va provocar la mort d’un policia, 250 manifestants ferits i l’ocupació de diversos edificis governamentals, la societat libanesa continua amb les tasques de reconstrucció als carrers davant la inactivitat de la seva classe política.

«L’objectiu avui és actuar de manera ràpida i eficaç per coordinar la nostra ajuda en el terreny perquè arribi eficientment als libanesos», ha dit Macron en l’obertura de la conferència de donants recolzada per les Nacions Unides. El polític francès ha insistit en l’«obligació» d’ajudar el poble libanès després de l’explosió que va segar 158 vides, 6.000 ferits i encara una seixantena de desapareguts. Des del seu retir estival a la Costa Blava, Macron ha insistit en el missatge que va enviar als libanesos durant la seva visita al lloc de l’explosió: «Us ho garanteixo, l’ajuda [per a la reconstrucció] no caurà en mans corruptes».

Després del desastre, les mostres de simpatia cap al Líban han arribat des de tots els racons del món i molts països han enviat ajuda humanitària immediata en forma de material mèdic i equips de rescat. Però fins aquest diumenge no hi havia compromisos d’ajuda financera. «Tothom vol ajudar», ha tuitejat el president nord-americà Donald Trump, que ja va anunciar una primera donació de 17 milions de dòlars. Des de la Unió Europea s’entregaran 30 milions d’euros en ajuda addicional al Líban, juntament amb els 33 ja promesos per a la reconstrucció i l’emergència mèdica que es viu al país.

Segon contribuent

D’altra banda, Alemanya ha sumat 10 milions d’euros en ajuda d’emergència a les contribucions en el rescat que ja estan sobre el terreny. «El poble de Beirut necessita la nostra ajuda, necessita esperança», ha dit el ministre d’Exteriors, Heiko Maas, al diari ‘Bild am Sonntag’. Per la seva part, Espanya enviarà un carregament d’ajuda d’emergència que sortirà dimarts que ve de la base aèria de Saragossa. Sánchez ha recordat la implicació d’Espanya en l’estabilitat al Líban i en tota la regió a través d’UNIFIL, com a segon contribuent de tropes a la missió de manteniment de la pau a la zona.

Macron ha instat el Govern libanès a emprendre les reformes necessàries per «respondre a les llegítimes aspiracions del poble libanès». Davant l’absència d’iniciatives governamentals per netejar i reconstruir la ciutat, fa diversos dies que els libanesos refan Beirut. Una tasca terriblement costosa: els economistes pronostiquen que l’explosió podria haver acabat amb el 25% del PIB del país. Aquest dissabte, milers de joves van aparcar les escombres, les eines i els guants per protestar a la Plaça dels Màrtirs davant el Parlament. Després de la jornada de disturbis, el primer ministre, Hassan Diab, es va dirigir a la nació per anunciar la convocatòria d’eleccions parlamentàries anticipades i la seva permanència màxima de dos mesos en el lloc.

Infància afectada

Notícies relacionades

La cascada de dimissions no s’ha fet esperar amb la renúncia de la ministra d’Informació, Manal Abdel Samad juntament amb vuit diputats més aquest diumenge. Al seu torn, l’Unicef ha anunciat les xifres encara «confuses» de la infància afectada pel desastre: uns 100.000 nens es troben entre els ferits i les víctimes mortals, han perdut la casa o no troben la seva família enmig del «caos». La directora de Comunicació i Aliances Privades de l’Unicef, Raquel Fernández, ha insistit en la urgència de rebre ajuda per pal·liar les necessitats més immediates dels més petits.

Entre els països participants en la videoconferència es troben Rússia, els Emirats Àrabs Units, la Xina, Egipte i Jordània, entre d’altres. La sorpresa ha arribat per l’absència de països com l’Iran, directament vinculat amb la milícia xiïta Hezbol·là de molt poder al país, o Israel, amb qui el Líban no manté relacions diplomàtics però que va anunciar l’enviament d’ajuts immediats després de l’explosió. No s’han concretat les xifres totals que inclouran les donacions però l’ONU ha estimat que només el cost de les necessitats sanitàries ascendeix a 85 milions de dòlars per a un país ja sumit en una greu crisi econòmica i social abans del desastre.