Tragèdia a Beirut

Els socorristes treballen contra rellotge a la zona zero de Beirut a la recerca de supervivents

Equips arribats de diversos països coordinen les tasques de rescat mentre s'espera l'arribada de més ajuda a la capital libanesa

zentauroepp54395309 a rescue team surveys the site of this week s massive explos200807141453

zentauroepp54395309 a rescue team surveys the site of this week s massive explos200807141453 / Thibault Camus

2
Es llegeix en minuts
Afp

Avui les tasques de rescat dels socorristes a la recerca de possibles supervivents segueixen al port de Beirut i voltants, davant l’espera plena d’angoixa dels familiars. És una lluita contrarellotge, ja que a mesura que passen les hores es redueixen les possibilitats de trobar persones amb vida. L’últim balanç eleva el nombre de víctimes mortals a 154 i els ferits en uns 5.000. A prop de l’epicentre de la deflagració, al costat de les sitges gegants de cereals destruïdes, els socorristes francesos, italians, alemanys i d’altres nacionalitats coordinen els seus esforços.

«Espero que em diguin que t’han retirat viu de la runa, ‘habibi’ [estimat]», va escriure a Twitter Emilie Hasrouty, germana d’un funcionari del port de 38 anys, desaparegut a les sitges. «He trucat a totes les portes per tenir notícies teves i espero que l’espera acabi aviat, estic paralitzada de por», afegeix.

Un membre de la unitat de Defensa Civil d’Alemanya, aquest divendres entre les ruïnes del port de Berlín / MARWAN NAAMANI (DPA)

Aquest matí s’han recuperat quatre cossos. A diferència d’un terratrèmol, en la catàstrofe del port, «l’epicentre és a pocs metres de nosaltres, en un sisme, sol estar a diversos centenars de metres de profunditat», ha declarat el coronel Vincent Tissier, que dirigeix un equip de 55 membres de la seguretat civil francesa. «Les coses solen caure per capes per plantes. Aquí tot s’ha polvoritzat».

Contenidors destrossats

Els socorristes russos, que es mouen amb dificultat pel blat de moro, busquen mentre les excavadores retiren contenidors destrossats. Els equips de defensa civil libanesa observen amb ansietat un gos que ha donat la volta a un cràter que va deixar una grua caiguda. Al port regna una calma plena d’angoixa només trencada pels sorolls de la maquinària que neteja la immensa plana de restes, monticles infinits de ferros recargolats i desarticulats.

En una capital amb aire apocalíptic –les autoritats no han engegat cap dispositiu per ajudar els ciutadans–, centenars de libanesos s’han mobilitzat, en un enorme onada de solidaritat, per prosseguir les operacions de retirada de runa o ajudar els que s’han quedat sense sostre.

Més ajuda

Notícies relacionades

Diversos països han enviat material mèdic i sanitari i hospitals de campanya. La Unió Europea ha desbloquejat 33 milions d’euros d’urgència i l’exèrcit nord-americà ha enviat tres carregaments amb aigua, aliments i medicaments. S’espera que avui arribi ajuda de l’Iran, els Emirats Àrabs Units i l’Aràbia Saudita. A la immensa ciutat esportiva de Beirut, Rússia hi ha instal·lat un hospital de campanya on van començar a arribar els primers pacients, ja que els hospitals de la capital estan saturats.

Les autoritats libaneses asseguren que el magatzem va explotar després d’un incendi. Les autoritats del port, serveis de duanes i alguns serveis de seguretat sabien que hi havia químics perillosos emmagatzemats però s’han carregat les culpes els uns als altres. A més del nitrat d’amoni, el fiscal militar va parlar de la presència de «materials altament inflamables de combustió lenta», segons un comunicat. S’han detingut setze funcionaris del port i de les autoritats portuàries en el marc de la investigació

Temes:

Líban Beirut