pols judicial

Nova York presenta una demanda per dissoldre l'Associació Nacional del Rifle

La fiscalia acusa la NRA. inscrita com a associació sense ànim de lucre, de «frau» i «abús» per l'enriquiment il·lícit dels seus alts càrrecs

zentauroepp54382944 files  in this file photo taken on april 26  2019  wayne lap200806193223

zentauroepp54382944 files in this file photo taken on april 26 2019 wayne lap200806193223 / SAUL LOEB

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

La pistola està fora de la cartutxera, però aquesta vegada no és l’Associació Nacional del Rifle (NRA) la que apunta a tort i a dret. La fiscalia de Nova York ha presentat una demanda per mirar de dissoldre el poderós ‘lobby’ de les armes per corrupció financera, acusacions que inclouen el presumpte enriquiment il·lícit dels seus alts càrrecs. El desafiament ha partit del ministeri fiscal que va forçar la dissolució per frau de la Fundació Trump fa dos anys, tot i que aquesta vegada toparà amb una organització de molta més entitat, amb cinc milions d’afiliats i tentacles allargats a Washington, des de la Casa Blanca al Congrés, on té infinitat d’aliats. La batalla judicial es preveu llarga, un cop més per a una NRA que travessa un dels moments més delicats dels seus 148 anys d’història. 

La fiscal de Nova York, Letitia James / JUSTIN LANE (EFE)

Els seus problemes s’han anat acumulant en els últims cinc anys, en els quals va passar d’un superàvit de 28 milions de dòlars el 2015 (23,6 milions d’euros) a un dèficit de 36 milions el 2018. Un forat que entre altres motius s’atribueix a la mala gestió, els contractes irregulars i el desfalc dels seus executius, començant per Wayne LaPierre, el fuet que dirigeix l’organització des de 1991 i que ha sigut inclòs en la demanda civil juntament amb tres antics alts càrrecs de l’organització sense ànim de lucre. La fiscalia acusa LaPierre d’haver-se gastat milions de dòlars en consultors de viatges, limusines, jets privats i vacances a les Bahames amb la seva família. També al·lega que hauria rebut diversos regals, com un luxós iot, i s’hauria assegurat una bonificació de 17 milions per al dia en què abandoni l’organització sense que fos aprovada pel seu patronat. 

«Organització terrorista»

Notícies relacionades

«La influència de la NRA ha sigut tan poderosa que l’organització va quedar immune a l’escrutini durant dècades mentre els seus alts executius canalitzaven milions a les butxaques», esgrimeix la fiscal general, Laetitia James, en la denúncia. «La NRA està marcada per la corrupció i l’abús, motius pels quals avui busquem la seva dissolució. Cap organització queda per sobre de la llei». Si bé la NRA té el seu quarter general a Virgínia, està inscrita a l’estat de Nova York com a organització sense ànim de lucre, cosa que atorga jurisdicció a les seves autoritats per investigar presumptes irregularitats. 

Els advocats del ‘lobby’ han respost acusant James, la fiscal demòcrata que ha impulsat la demanda, d’estar motivada per motius polítics, ja que fa dos anys va descriure la NRA com «una organització terrorista». Aquest desafiament legal és candidat a enterbolir encara més les aigües al si de l’organització, on creix el descontentament cap a LaPierre i altres alts executius. Però també podria convertir-se en un factor a tenir en compte en la campanya presidencial en curs, atesa la simbiosi entre la NRA, Trump i el Partit Republicà. No hi ha dubte que aquests últims explotaran l’amenaça plantejada per la fiscalia per mobilitzar els simpatitzants de l’organització en les eleccions de novembre.