victòria progressista

No hi ha qui aturi les dones de l''esquadró'

La diputada d'origen palestí Rashida Tlaib s'imposa en les primàries del seu partit a Detroit per preservar el seu escó en el Congrés

zentauroepp49456947 inter200805190617

zentauroepp49456947 inter200805190617 / REBECCA COOK

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

Competia contra una candidata negra en un districte majoritàriament afroamericà de Detroit, una de les circumscripcions més pobres del país. Tenia en contra l’aparell demòcrata de la ciutat; l’oposició tàcita d’algunes organitzacions jueves; i l’etiqueta d’un president que ha mirat de presentar-la com una mena de quinta columna estrangera incrustada al cor del Partit Demòcrata.

Amb res d’això n’hi ha hagut prou, no obstant, per arrabassar-li l’escó a Rashida Tlaib, una de les quatre diputades progressistes que conformen l’anomenat ‘esquadró’. Tlaib es va imposar en les primàries de dimarts a Brenda Jones per més de 30 punts de diferència. «L’esquadró està per quedar-se i no deixa de créixer», va afirmar la diputada d’origen palestí. 

Gran sensació

L’‘squad’, com és conegut en anglès, ha sigut una de les grans sensacions dels dos últims anys a Washington. Quatre dones joves de color i amb simpaties per la socialdemocràcia, que han insuflat oxigen en el partit amb un estil molt combatiu i una manera de desenvolupar-se més pròxima a l’activisme social que a la política tradicional. 

Alexandria Ocasio-Cortez és l’estrella de l’‘esquadró’, que completen Ayanna PressleyIlhan Omar i la mateixa Tlaib, aquestes dues últimes, les primeres diputades musulmanes en el Congrés nord-americà. «Els votants han expressat clarament que estan esperant un canvi estructural i volen algú que lluiti per ells contra l’statu quo sense demanar perdó», va dir Tlaib, de 43 anys, després que es confirmés la seva victòria. Ocasio-Cortez també es va imposar al seu rival de primàries al juny i Omar s’espera que faci el mateix la setmana que ve.

La controvèrsia ha acompanyat des del principi l’etapa política d’aquesta filla d’immigrants palestins que va celebrar la seva arribada al Capitoli amb una frase que no han oblidat els seus rivals polítics. «Hem de fer-li un ‘impeachment’ al fill de puta», va dir referint-se al president Donald Trump un dia abans de jurar el seu càrrec el 2019. Mai va demanar perdó, com tampoc es va retractar del seu recolzament a la campanya de boicot i desinversions contra Israel (BDS), que li ha prohibit l’entrada al país, o el seu suport a un estat binacional per a jueus i àrabs al Pròxim Orient. 

Tacar-se les mans

Notícies relacionades

En aquesta campanya de primàries contra Jones, a la que ja va batre fa dos anys per 900 vots, va ser acusada d’excés de protagonisme per part del seu rival i va topar amb els recels de l’‘establishment’ negre de la ciutat, que preferia una de les seves en el càrrec. Però la seva tendència a tacar-se les mans va tenir recompensa. Tlaib va transformar les seves oficines de campanya en centres de distribució de menjar per als més pobres. I a Washington ha impulsat lleis per evitar els talls d’aigua durant la pandèmia o per ajudar financerament a enterrar els morts per Covid-19.

Nancy Pelosi va acabar recolzant la seva reelecció, malgrat que Tlaib, que va fer campanya per Bernie Sanders en les primàries del partit, s’ha negat a fer el mateix amb Joe Biden de cara a les presidencials de novembre. Biden serà oficialment investit com a candidat d’aquí a dues setmanes, però ni ell ni la cúpula del seu partit acudiran a la Convenció de Milwaukee, segons van anunciar dimecres per precaució davant la pandèmia. Els seus discursos es realitzaran de forma telemàtica.