TRAGÈDIA AL LÍBAN

Almenys 100 morts i 4.000 ferits després d'una gran explosió a Beirut

La forta deflagració s'ha produït en una zona del port en la qual s'emmagatzemaven 2.750 tones de nitrat d'amoni sense mesures de seguretat

muertos-beirut / periodico

4
Es llegeix en minuts
Agencias

Almenys 100 morts i 4.000 ferits és el balanç encara provisional d’una explosió de grans proporcions que s’ha produït aquest dimarts al port de Beirut. Segons el primer ministre del Líban, Hasan Diab, les explosions han sigut causades per la detonació de 2.750 tones de nitrat d’amoni que estaven emmagatzemades al port de la capital libanesa sense mesures de seguretat.

«És inadmissible que un carregament de nitrat d’amoni, estimat en 2.750 tones, es trobi des de fa sis anys en un magatzem, sense mesures preventives. Això és inacceptable i no ens podem mantenir en silenci sobre aquest tema», ha dit el primer ministre davant el Consell Superior de Defensa, segons declaracions citades per un portaveu en roda de premsa. 

«És una catàstrofe en tots els sentits», ha lamentat el ministre al ser interrogat per la televisió libanesa quan visitava un hospital de la capital. «Els hospitals de la capital estan tots plens de ferits», ha remarcat, abans de demanar que es traslladin altres ferits als centres hospitalaris situats als afores de la capital libanesa. Diab ha demanat ajuda internacional per fer front a la situació, ja que els hospitals estan col·lapsats.

La deflagració s’ha registrat a la tarda en una àrea del port de la capital libanesa, en una zona on hi havia un magatzem d’explosius, segons ha informat l’Agència Nacional de Notícies (ANN).  «Sembla que l’explosió ha ocorregut en un magatzem amb material altament explosiu confiscat des de fa anys», ha afirmat el director de la Seguretat General libanesa, Ibrahim Abbas, sense donar-ne més detalls. 

9fe14142-6350-4dee-968c-00954279a3e5-hd-ntsc / periodico

Els vídeos que han circulat per les diferents xarxes socials han mostrat una explosió i una gran columna de fum a la zona, prèvia a una segona deflagració encara de més potència. El governador del port de Beirut ha dit a Sky News que un equip de bombers es trobava al lloc dels fets apagant l’incendi de la primera explosió i que «va desaparèixer» després que es registrés la segona.

 Segons la cadena local LBCI, poc després de les explosions van ingressar més de 500 ferits a l’hospital Hotel Dieu, situat al centre de la ciutat. La font va afegir llavors que l’hospital «no pot rebre més persones ferides». La Creu Roja, per la seva part, ha assenyalat que hi havia gent atrapada a casa seva afectades per l’ona expansiva de la gran explosió.

L’Alt Consell per a la Defensa ha fet una reunió d’emergència per abordar la situació en la qual ha decidit declarar l’estat de desastre a la ciutat i recomanar al Govern la declaratòria de l’estat d’emergència, tal com ha recollit el diari libanès ‘The Daily Star’. Després de la reunió, el president, Michel Aoun, ha demanat que es declari l’estat d’emergència durant dues setmanes i ha anunciat tres dies de dol nacional i l’alliberament de fons per fer front a la situació. Aoun ha fet una crida per proveir refugi a tots aquells que s’han vist desplaçats per la deflagració.

El president libanès ha explicat que un comitè investigador haurà d’entregar les conclusions entorn de les causes del desastre en un període de cinc dies i ha anunciat la creació d’una cèl·lula de crisi per abordar les repercussions del succeït, segons ha confirmat la Presidència a través d’una sèrie de missatges a Twitter.

Caos total

«He vist una bola de foc i fum sobre Beirut. La gent cridava i corria, sagnant. Hi ha hagut balcons que s’han desprès dels edificis. Els vidres es van trencar i van caure al carrer», ha explicat un testimoni a l’agència Reuters. Un altre veí ha afirmat que va veure un fum gris i pesat a prop de l’àrea del port i després va sentir una explosió i va veure flames de foc i fum negre: «Totes les finestres de l’àrea del centre estan trencades i hi ha persones ferides caminant. És un caos total», ha afegit.

A Xipre, una illa a l’oest del Líban, a uns 250 quilòmetres de Beirut, alguns habitants han explicat que van sentir  fins a dues grans explosions en ràpida successió. Un veí de la capital, Nicòsia, va dir que casa seva es va sacsejar, cosa que dona compte de la força i intensitat de les deflagracions.

Judici i veredicte

Les explosions s’han produït a tres dies vista que un tribunal recolzat per les Nacions Unides emeti el veredicte contra quatre militants de la milícia xiïta libanesa Hezbol·là acusats de participar en l’atemptat que va acabar amb la vida el 2005 del llavors primer ministre libanès, Rafik al-Hariri. L’expolosió va matar també 21 persones més.

Notícies relacionades

Els Estats Units han dit que segueix de prop el que estava ocorrent a la capital libanesa, a través del portaveu de la Casa Blanca, Kayleigh McEnany, tot i que no ha ofert detalls sobre les causes de l’explosió. 

El Govern d’Israel, pel seu costat, que ha lliurat diverses guerres al Líban i que aquests dies ha afirmat haver tingut incidents armats amb forces de Hezbol·là a la frontera, ha assegurat que no ha tingut res a veure amb l’explosió i ha dit que la causa ha sigut un incendi.

Temes:

Líban Beirut