Tragèdia al Líban

L'explosió al port de Beirut va ferir desenes de cascos blaus de l'ONU

La missió va informar que els oficials es trobaven al seu barco atracat al moll i el Ministeri de Defensa va confirmar que no hi ha espanyols ferits

beirur-explosion

beirur-explosion

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Alguns membres de la Força de Pau de les Nacions Unides al Líban (FINUL) van resultar greument ferits per la gran explosió al port de Beirut, que va afectar un dels seus barcos atracat al moll, va informar la missió.

«Com a resultat de la gran explosió que ha sacsejat el port de Beirut aquesta tarda, un dels barcos de la força marítima de la FINUL atracat al port s’ha vist afectat i alguns de cascos blaus estan ferits, alguns d’ells de gravetat», va indicar la FINUL en un comunicat, sense donar una xifra.

Trasllat a hospitals

Va afegir que la missió de pau està traslladant els cascos blaus ferits als hospitals més pròxims per rebre tractament mèdic.

«Som al costat del poble i el Govern del Líban durant aquest període difícil i estem preparats per ajudar i oferir assistència», va indicar el comandant de la FINUL, el general Stefano del Col, va assegurar en la nota.

Fonts pròximes a la FINUL van confirmar a Efe que cap dels cascos blaus espanyols que formen part d’aquesta missió va resultar ferit per l’explosió.

Militars espanyols

Uns 600 militars espanyols formen part de la FINUL, força que està desplegada des del 2006 al sud del Líban en virtut de la resolució 1.701 del Consell de Seguretat de l’ONU, que va posar fi a la guerra entre Israel i el grup xiïta libanès Hezbol·là.

Afortunadament, la gran explosió al port de Beirut (Líban) «no ha produït ferits entre el personal militar espanyol, tant del contingent integrat en la Força de NNUU al Líban (UNIFIL) com del personal de l’Ambaixada», va informar el Ministeri de Defensa espanyol en un comunicat.

El contingent espanyol està preparant un comboi amb mitjans sanitaris i logístics per desplaçar-se des del sector est fins a Beirut, «en cas que se sol·liciti el recolzament des del quarter general de la missió», segons Defensa.

El ministeri va confirmar, a més, que hi ha afectats entre els membres d’UNIFIL d’altres països i va afegir que, segons les primeres dades, «s’han registrat 12 ferits greus i entre 30 i 40 de lleus, un d’ells italià i la resta de Bangladesh i que pertanyen a la Maritime Task Force de la missió».

Una tragèdia monumental

Notícies relacionades

Fins al moment, hi ha més de 60 morts i 2750 ferits en un incident que encara no s’ha aclarit. L’explosió va tenir lloc dimarts a la tarda en un magatzem del port de Beirut, on hi havia «material altament explosiu confiscat des de feia anys», segons el director de la Seguretat General libanesa, Ibrahim Abbas.

La deflagració es va sentir a tota la capital, sobre la qual es va elevar un núvol en forma de fong que va esclatar i posteriorment columnes de fum de color blanc i vermellós. D’altra banda, el primer ministre va sol·licitar l’ajuda dels països «amics i germans» del Líban, que passa la pitjor crisi econòmica des del final de la guerra civil (1975-1990).