Emergència

'Isaías' toca terra a Carolina del Nord amb vents de 140 quilòmetres per hora

El cicló impacta a la part sud de l'estat, a prop d'Ocean Isle Beach

isaias

isaias / JASON LEE (AP)

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Dilluns a la nit ‘Isaías’ va tocar terra a Carolina del Nord, al sud-est dels Estats Units, com a huracà de categoria 1 (el més lleu), amb vents sostinguts de 140 quilòmetres per hora, segons va informar el Centre Nacional d’Huracans (NHC). Després d’unes hores, va perdre intensitat i es va requalificar com a tempesta tropical. No obstant, l’NHC va avisar que es manté el perill per «vents i pluges forts, i l’amenaça de tornados al sud-est de Virgínia».

El cicló va impactar a la part sud de l’estat, a prop d’Ocean Isle Beach, després de les 23 hores (hora local), amb vents més forts del que s’havia previst al principi. Els meteoròlegs van advertir d’«inundacions que amenacen la vida a causa de l’augment de l’aigua que es mou terra endins des de la costa».

L’NHC també va instar la població a les zones amb avís d’huracà –des de South Santee River, a Carolina del Sud, fins a Surf City, a Carolina del Nord– a «prendre totes les mesures necessàries per protegir la vida i la propietat a causa de l’augment de l’aigua i la possibilitat d’altres condicions perilloses».

Estat d’emergència

El president, Donald Trump, va anunciar en una conferència de premsa que havia declarat emergència a Florida i les dues Carolines, cosa que permet alliberar fons federals.

Notícies relacionades

«Tots s’han de mantenir alerta», va advertir. «Animo tothom a seguir les pautes de les autoritats estatals i locals», les línies dels quals han sigut «molt precises fins ara». «Així que mantingueu-vos fora de perill», va afegir.

Dissabte ‘Isaías’ va passar per les Bahames com a huracà, però es va debilitar i va descendir a tempesta tropical al seu camí cap a la costa de Florida, on no va arribar a impactar malgrat les prediccions inicials.