crisi sanitària mundial

Alemanya ampliarà els tests als viatgers com a alternativa a la quarantena

El Ministeri de Sanitat treballa en aquesta normativa que està encara pendent de concretar-se al costat dels poders locals i altres autoritats implicades

Està previst que aquesta setmana s'implementi l'obligatorietat de fer-se la prova als qui arribin de regions considerades de risc, com Catalunya

zentauroepp40509061 ftb02 d sseldorf  alemania  12 10 2017   foto de archivo de 200804160546

zentauroepp40509061 ftb02 d sseldorf alemania 12 10 2017 foto de archivo de 200804160546 / FRIEDEMANN VOGEL

3
Es llegeix en minuts
Efe

Alemanya ha estès els tests de coronavirus als viatgers que tornen al país, a tall d’alternativa a la quarantena obligatòria per als qui procedeixen de zones de risc, i els ofereix ja en estacions de tren i terminals d’autobusos, a més d’aeroports.

Teòricament, aquesta setmana havia d’implantar-se l’obligatorietat de fer-se la prova a tot el que tornés de regions de risc –qualificació en la qual van incloure les autoritats alemanyes divendres passat Catalunya, Navarra i Aragó, a més de Luxemburg, que ja estava a la llista, en el que competeix a territori de la Unió Europea (UE)–.

La normativa està encara pendent de concretar-se. El ministre de Sanitat, Jens Spahn, treballa en la seva elaboració juntament amb els poders regionals i altres autoritats implicades, mentre des de la pàgina del Ministeri d’Afers Estrangers s’explica que els tests són encara «voluntaris i gratuïts».

Sotmetre’s a un test, independentment del lloc del qual es procedeixi, dona al ciutadà certa «claredat», tot i que no seguretat absoluta sobre la seva situació. El resultat del test, sigui a l’aeroport, estació o terminal d’autobusos, es comunica a l’afectat en les 24 hores següents, durant les quals el viatger s’ha de quedar en quarantena domiciliària.

Crítiques des de l’oposició

Si és negatiu, se li recomana fer una segona prova, igualment gratuïta, en els tres o quatre dies següents –durant els quals ha d’evitar així mateix contactes i quedar-se a casa–. Si és positiu, s’haurà de quedar en quarantena domiciliària els 14 dies següents.

Spahn defensa l’opció de fer les proves que siguin necessàries, davant els qui des de l’oposició liberal han criticat que siguin gratuïtes, i des del Col·legi de Metges s’ha advertit que l’oferta pot desbordar la seva capacitat.

L’arribada de passatgers per via aèria segueix un 80% per sota del que seria habitual en aquestes dates, segons dades de l’aeroport de Tegel –un dels dos que operen a Berlín–. Al juny, no obstant, la caiguda es reflectia en un percentatge encara pitjor, un 97%, de manera que es parla de certa recuperació, enmig de la situació d’ensorrament.

Des que es van habilitar centres per a aquests tests a Tegel, dimecres passat, i al segon aeroport berlinès de Schönefeld, el divendres següent, s’han realitzat 2.300 proves, segons el còmput de les autoritats de la capital i ciutat-estat. Menys d’un 1% van ser positius, va informar l’hospital universitari berlinès la Charité, que centralitza les anàlisis.

A Frankfurt, l’aeroport més gran del país, el percentatge de positius és del 2,5%, nivell semblant als de Düsseldorf, Munic i Hamburg, on també s’ofereixen proves gratuïtes i voluntàries des de la setmana passada.

A la terminal d’autobusos de Berlín les proves es practiquen des de dilluns; s’estima que el ritme d’activitat serà menor, ja que amb prou feines arriben allà uns 300 passatgers diaris procedents de zones de risc. A les principals estacions de ferrocarril del país també s’estan habilitant els corresponents centres, a l’espera que es concreti la normativa d’actuació de cada ‘land’, als quals correspon la implementació de la mesura.

Temuda segona onada

Les autoritats sanitàries alemanyes van activar les alertes la setmana passada, al registrar-se un augment sostingut de contagis, fins a arribar als 955 diaris l’1 d’agost passat. La xifra no ha baixat sensiblement, però almenys tampoc ha augmentat. En les últimes 24 hores, la xifra de nous contagis es va situar en 879, segons dades de l’Institut Robert Koch (RKI), competent en la matèria a Alemanya.

El còmput de casos actius se situa en uns 8.100 –la setmana passada eren 6.100– i el nombre de víctimes mortals se situa en 9.156, per a un total de 211.281 contagis verificats des del primer cas registrat al país el 27 de gener passat.

Segons les dades de l’RKI d’ahir, si es pren com a referència el factor R menys estable, basat en una comparativa de les infeccions en un interval de quatre dies respecte als quatre dies anteriors i que reflecteix l’evolució de contagis de fa aproximadament una setmana i mitja, el valor se situa en 1,09.

Notícies relacionades

La presidenta del sindicat de metges Marburger Bund, Susanne Johna, va advertir en declaracions a ‘Augsburger Allgemeine’ que Alemanya es troba ja en una segona onada de contagis, tot i que no comparable amb la primera de març i abril. «

Existeix el perill que ens juguem tots el que s’ha aconseguit fins ara a Alemanya en una combinació d’ignorar-ho i de desig de normalitat», va avisar.