Segona onada de contagis

Austràlia endureix les restriccions a Melbourne per frenar el brot de Covid-19

L'estat de Victòria insta a teletreballar si és possible i tanca els comerços no essencials

En les últimes 24 hores, aquesta regió registra 429 nous casos i 13 morts més

zentauroepp54341279 an empty bourke street is seen after a citywide curfew was i200803140424

zentauroepp54341279 an empty bourke street is seen after a citywide curfew was i200803140424 / STRINGER

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les autoritats de l’estat australià de Victòria han decretat noves restriccions per aturar el brot de Covid-19 que aquest dilluns ha sumat 429 nous casos i 13 morts més. Entre les mesures anunciades pel primer ministre de Victòria, Daniel Andrews, hi ha el toc de queda a la capital, Melbourne, des d’aquest diumenge, així com la declaració d’estat de desastre per a tota la regió, amb què es confereix més poders a la policia.

Melbourne, segona ciutat més poblada d’Austràlia, amb cinc milions d’habitants, va ser reconfinada el 9 de juliol per controlar la propagació del virus, que ha infectat en les últimes cinc setmanes unes 9.000 persones després d’aparents fallades de seguretat en la quarantena dels viatgers internacionals.

A més del toc de queda, el Govern de Victòria ha elevat aquest dilluns les restriccions del nivell 3 al 4, cosa que prohibeix als habitants allunyar-se més de cinc quilòmetres de casa seva, realitzar més d’una hora d’exercici al dia a l’aire lliure i limita les sortides per fer la compra a una persona per dia a cada llar.

Tancament de la majoria de comerços

Així mateix, les autoritats insten a teletreballar a tothom que pugui i han decretat el tancament de la majoria de comerços, entre els quals, bars, restaurants i gimnasos, des de la mitjanit de dimecres i almenys fins al 13 de setembre. Només els serveis essencials, com botigues de menjar, farmàcies, gasolineres, bancs i oficines de correus, així com els treballadors situats en «primera línia», entre els quals ha inclòs, els dels mitjans de comunicació, sanitaris i forces de seguretat, podran continuar operatius.

També es prohibeix per primera vegada la celebració de casaments, mentre que els funerals estaran permesos, però amb un límit de 10 persones.

«Soc conscient que això tindrà greus conseqüències en un gran nombre de negocis, treballadors i famílies, per això farem tot el que puguem per alleugerir aquesta càrrega», va prometre Andrews, abans d’avisar que si no es prenen ara aquestes mesures, s’haurà d’anar «a un confinament encara pitjor».

Mascaretes obligatòries

Les autoritats de Victòria van imposar la setmana passada l’ús obligatori de la mascareta fora de casa i van decretar la tornada a les classes virtuals per als estudiants.

Notícies relacionades

Per pal·liar els efectes econòmics i socials de les noves restriccions, el Govern de Victòria va anunciar subsidis per a les empreses afectades pels tancaments de fins a 10.000 dòlars australians (6.061 euros). Per la seva banda, el primer ministre australià, Scott Morrison, va anunciar un «pagament per desastre» quinzenal de 1.500 dòlars australians (uns 907 euros) per als treballadors de l’estat afectat que hagin de donar-se de baixa, especialment per als immigrants amb visats temporals que no puguin accedir als ajuts governamentals per a residents i ciutadans.

El rebrot de Melbourne també ha suposat el retard indefinit de la bombolla de viatges entre Austràlia i Nova Zelanda que negociaven els dos governs i que pretenien posar en marxa el mes de setembre.