CARRERA A LA CASA BLANCA

Trump suggereix «retardar» les eleccions presidencials

El president apel·la a desacreditades alertes sobre frau del vot per correu enmig de la pandèmia

No té autoritat per realitzar un canvi en la data, que marca el Congrés i mai s'ha alterat

zentauroepp54100782 file photo  u s  president donald trump wears a mask while v200724113834

zentauroepp54100782 file photo u s president donald trump wears a mask while v200724113834 / Tasos Katopodis

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Hi ha posat un interrogant, però això no fa el missatge menys explosiu. En un tuit d’aquest matí, penjat minuts després de l’anunci de les demolidores dades econòmiques del segon trimestre enmig de la pandèmia de coronavirus, el president dels Estats Units ha suggerit «retardar» les eleccions del 3 de novembre.

Trump no té poder per fer el canvi en la data, marcada pel Congrés per autoritat constitucional i que mai ha patit alteracions. Necessitaria que les dues cambres, incloent-hi la baixa, controlada pels demòcrates, fessin l’inèdit pas.

El ‘suggeriment’ de Trump de «retardar l’elecció fins que la gent pugui votar de manera adequada, segura i sense perill» s’emmarca en la seva intensa campanya contra el vot per correu. Es tracta d’una eina perfectament legal que cobra força com a opció enmig de la pandèmia, però el mandatari assegura que pot facilitar el «frau» massiu, una acusació desacreditada per tots els estudis i anàlisis.

Castigat per la seva gestió de la pandèmia i per la resposta a les protestes per la justícia racial dels últims dos mesos, les opcions de reelecció de Trump són cada vegada menors segons les enquestes. En la mitjana de sondejos que manté Real Clear Politics, Joe Biden té 8,4 punts d’avantatge i l’exvicepresident demòcrata també està per davant en estats frontissa clau que Trump va conquerir el 2016. Biden fins i tot ha aconseguit posar en joc estats que han sigut històricament feus republicans, com ara Texas.

Contracció econòmica sense precedents

Aquest dijous, poc abans que Trump pengés el seu tuit, s’ha sabut que l’economia nord-americana va patir en el segon trimestre una contracció del 32,9% segons la taxa anualitzada, una dada negativa sense precedents des que hi ha estadístiques modernes i només comparable amb la Gran Depressió i la crisi de després de la segona guerra mundial.

Notícies relacionades

La contracció s’ha registrat fins i tot quan al juny van començar les reobertures econòmiques en diversos estats després de mesures de confinament, reobertures que es van haver de posar en pausa o fins i tot revertir en molts estats a mesura que la pandèmia ha tornat a desencadenar-se amb força al país, especialment al sud i a l’oest.

La segona setmana d’aquest mes 1,4 milions de nord-americans més es van afegir a les files de l’atur. El Congrés no té perspectives d’aprovar una extensió dels ajuts que expiren aquest divendres i milions de nord-americans són en un precipici econòmic. I aquest dimecres els EUA van superar els 150.000 morts per Covid-19 i el nombre de casos confirmats al país supera els 4,4 milions de contagiats.