INCIDENT MOSCOU-MINSK

Minsk acusa l'oposició de conspirar amb el Kremlin per enderrocar Lukaixenko

El Govern de Bielorússia afirma que els mercenaris detinguts preparaven «disturbis en massa» en coordinació amb dos opositors locals arrestats

zentauroepp54294382 andrei ravkov  the head of state secretary of the security c200730161155

zentauroepp54294382 andrei ravkov the head of state secretary of the security c200730161155 / Sergei Grits

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

La fosca detenció d’una trentena de mercenaris russos a Bielorússia acusats d’intentar desestabilitzar el país en les vigílies d’unes eleccions presidencials ha continuant produint sobresalts mediàtics aquest dijous. Un portaveu del comitè d’investigació ha assegurat que els detinguts planejaven «disturbis massius» conjuntament amb dos aspirants opositors bielorussos que havien intentat sense èxit presentar les seves candidatures en els comicis presidencials previstos per al 9 d’agost, i que en aquests moments són a la presó.

«Actuaven junts», ha assegurat amb contundència aquesta font a l’agència France Presse. Es dona la circumstància que Svetlana Tikhanóvskaia és la dona de Serguei Tikhanovski, un dels dos opositors empresonats ara acusats de coordinar-se amb Rússia. Havia presentat la seva candidatura després de la detenció del seu marit i s’havia convertit en l’aspirant entorn de la qual han unit les seves forces totes les files opositores. Que els investigadores ara assenyalin el seu marit com el participant en un suposat complot contra el país podria portar conseqüències desagradables per a les seves pretensions de participar finalment en les eleccions presidencials d’aquí a uns dies.    

Dos centenars de mercenaris

Notícies relacionades

Segons els investigadors a Minsk, els arrestats dijous pertanyien a un grup de dos centenars de mercenaris pertanyents al grup Wagner vinguts expressament a «desestabilitzar el país» en ple període preelectoral. Alguns d’ells han combatut a l’est d’Ucraïna a favor de les milícies prorusses en contra del Govern de Kíev, raó per la qual en aquest país es consideren delinqüents. El servei de premsa del Servei de Seguretat Ucraïnès (SBU) ja ha anunciat que iniciarà els tràmits per sol·licitar-ne l’extradició cosa que, si se li concedeix, afegiria més tensió a les relacions entre Moscou i Minsk.

Després de diverses hores de silenci, el Kremlin per fi ha reaccionat i ha intentat reduir la tensió. El portaveu presidencial, Dmitri Peskov, ha destacat que Bielorússia i Rússia són «aliades» i que en cap cas participaria en un complot contra les seves autoritats. «No tenim informació que hi hagin fet activitats il·legals», ha emfatitzat Peskóv abans de demandar «clarificacions» a la part bielorussa. «Esperem rebre la informació que ens permeti resoldre l’assumpte», ha afirmat. 

Les relacions Moscou-Minsk, una història d’amor i odi

Bielorússia manté una aliança estratègica amb Rússia, el poderós veí de l’est, a canvi de lleialtat geopolítica. Moscou subsidia indirectament l’economia bielorussa proporcionant gas i petroli a preus molt inferiors als de mercat. A canvi, la petita exrepública soviètica està integrada des del punt de vista militar amb la Federació Russa i alineada amb la seva política exterior.