Les grans tecnològiques dels EUA es preparen per defensar-se davant el Congrés

Els CEO de Facebook, Google, Amazon i Apple rebatran les acusacions d'abús de posició

Zuckerberg reclamarà a les autoritats que actualitzin les regles d'internet

This combination of 2019-2020 photos shows Amazon CEO Jeff Bezos, Apple CEO Tim Cook, Google CEO Sundar Pichai and Facebook CEO Mark Zuckerberg. On Wednesday, July 29, 2020, the four Big Tech leaders will answer for their companies’ practices before Congress at a hearing by the House Judiciary subcommittee on antitrust.  (AP Photo/Pablo Martinez Monsivais, Evan Vucci, Jeff Chiu, Jens Meyer)

This combination of 2019-2020 photos shows Amazon CEO Jeff Bezos, Apple CEO Tim Cook, Google CEO Sundar Pichai and Facebook CEO Mark Zuckerberg. On Wednesday, July 29, 2020, the four Big Tech leaders will answer for their companies’ practices before Congress at a hearing by the House Judiciary subcommittee on antitrust.  (AP Photo/Pablo Martinez Monsivais, Evan Vucci, Jeff Chiu, Jens Meyer) / Pablo Martinez Monsivais Evan Vucci Jeff Chiu Jens Meyer (AP)

2
Es llegeix en minuts
Agencias

Els directors executius de quatre gegants tecnològics nord-americans, Facebook, Google, Amazon i Apple, es presenten aquest dimecres davant una comissió del Congrés dels Estats Units que investiga si les seves firmes abusen de la seva posició dominant al mercat. Mark Zuckerberg (Facebook), Jeff Bezos (Amazon), Sundar Pichai (Alphabet, matriu de Google) i Tim Cook (Apple) respondran davant el Comitè Judicial de la Cambra de Representants de forma remota a causa de la pandèmia de coronavirus.

Tant Zuckerberg com Bezos defensaran l’«èxit» de les seves firmes en un món de competència ferotge. El primer argumentarà que Facebook no hauria tingut èxit sense les lleis nord-americanes que fomenten la competència, però que les regles d’internet ara necessiten una actualització. «Facebook és una empresa orgullosament nord-americana», dirà Zuckerberg segons els extractes de la seva declaració a què ha tingut accés l’agència AFP. «La nostra història no hauria sigut possible sense les lleis nord-americanes que fomenten la competència i la innovació», afegirà.

El creador de Facebook instarà les autoritats dels EUA a «actualitzar les regles d’internet» en termes de moderació de continguts.  I s’anticiparà a les crítiques que ha rebut principalment de demòcrates i organitzacions civils que consideren aquesta xarxa social massa laxa davant missatges de l’extrema dreta o de comentaris ofensius per part de Donald Trump: «En última instància, crec que les empreses no haurien d’emetre tants judicis sobre qüestions importants com el contingut nociu, la privacitat i la integritat electoral per si mateixes», afirmarà d’acord amb els extractes.

Patriotisme econòmic

El CEO de Facebook apel·larà també al patriotisme econòmic dels legisladors. «Creiem en certs valors –democràcia, competència, inclusió, llibertat d’expressió– sobre els que s’ha construït l’economia nord-americana», dirà. «No hi ha garanties que els nostres valors vagin a imposar-se. La Xina, per exemple, construeix la seva pròpia versió d’internet sobre idees molt diferents i exporta aquesta visió a altres països». Zuckerberg ja havia utilitzat aquest argument davant el Comitè Financer de la Cambra Baixa l’octubre passat, en una audiència sobre el seu projecte de moneda virtual.

Zuckerberg ha transformat, via adquisicions, la seva xarxa social en un imperi compost per dues plataformes (Facebook i Instagram), dues missatgeries (Messenger i WhatsApp) i altres productes derivats, des de serveis professionals fins a videojocs. Aquestes quatre aplicacions han arribat aquest any uns 3.000 milions d’usuaris per mes. Gràcies a elles compta amb una enorme capacitat de recopilar i analitzar dades dels consumidors, una mica essencial per a la publicitat digital, sector que dominen àmpliament Facebook i Google.

Notícies relacionades

Per la seva part, Bezos ha assenyalat que «Amazon hauria de ser examinada» pels legisladors, com qualsevol gran organització, però ha defensat la gestió de la seva empresa: «Quan un es mira al mirall, sospesa les crítiques i encara pensa que està fent el correcte, no hi ha força al món que sigui capaç de doblegar-ho». Aquesta serà la primera vegada que Bezos testifica davant el Congrés.

L’audiència davant el Comitè Judicial se centrarà en si els quatre gegants d’internet apliquen pràctiques de monopoli. Les lleis antimonopoli dels Estats Units fan difícil per als reguladors actuar contra les empreses simplement per ser grans o dominants si no poden demostrar que fan malbé els consumidors o abusen del seu poder de mercat.