crisi sanitària

El Brasil va superar els 75.000 morts per Covid-19

El gegant sud-americà voreja els dos milions de contagis enmig d'una forta polèmica per la conducció militar del Ministeri de Salut

Jair Bolsonaro, que es va fer un nou test i va tornar a donar positiu de coronavirus, va defensar al peu de la lletra el paper castrense davant la crisi sanitària

zentauroepp53639641 bra107  bras lia  brasil   03 06 2020   empleados preparan a200605131740

zentauroepp53639641 bra107 bras lia brasil 03 06 2020 empleados preparan a200605131740 / Joedson Alves

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

«Encara soc positiu (de Covid-19). En els pròxims dies em faré un nou examen i, si Déu vol, tot sortirà bé perquè puguem tornar a l’activitat aviat», ho va anunciar Jair Bolsonaro als seus seguidors. El president va reiterar que confia curar-se sobre la base de la ingesta de cloroquina, una droga objectada per l’Organització Mundial de la Salut (OMS). L’optimisme del capità retirat contrasta amb la sensació de risc sanitari que ronda diversos estats del gegant sud-americà. El Brasil ha registrat aquest dimecres 1.261 noves morts i 39.705 contagis de coronavirus. S’han acumulat 75.523 defuncions i gairebé dos milions d’infeccions des de mes de març. Nou estats registren un increment dels casos positius i altres dies tenen més defuncions, entre els quals Río Grande do Sul, Santa Catarina, Paraná, Minas Gerais, Bahía, Pernambuco, Goiás, Tocantins, Mato Grosso i el Districte Federal.

Bolsonaro es troba aïllat des del 7 de juliol, quan es va confirmar la seva infecció. Una setmana més tard el virus segueix al seu cos. El capità retirat es manté allunyat dels membres de la família que viuen al mateix Palau d’Alvorada: la primera dama, Michelle Bolsonaro, la seva filla i la seva fillastra. Tots tres ja han tingut un examen de coronavirus i els resultats han sigut negatius.

Forta controvèrsia

Malgrat haver reduït la seva activitat, el mandatari es va comunicar telefònicament amb Gilmar Mendes, un dels integrants del Tribunal Federal Suprem (STF) que dies enrere va obrir un nou front de controvèrsia amb el Govern d’ultradreta. Mendes havia criticat en durs termes la presència del general Eduardo Pazuello al capdavant del Ministeri de Salut malgrat la seva nul·la experiència en la matèria. «Ja no podem tolerar aquesta situació. No és acceptable tenir aquest buit. Això és dolent per a la imatge de les Forces Armades. Hem de dir això molt clarament: l’Exèrcit s’està associant amb aquest genocidi, no és raonable. És necessari posar fi a això».

Notícies relacionades

El vicepresident brasiler, el general de reserva Hamilton Mourão, li va exigir a Mendes una retracció que mai va arribar. Bolsonaro va contenir la seva ira en públic per consell del seu entorn. Els seus assessors li van recomanar abaixar el to de la discussió.  El president va complir el consell a mitges. Si bé va parlar amb Mendes en un to desposseït de aspreses explícites, una vegada que va acabar la conversa no només va defensar la militarització de la cartera de Salut. També va assegurar que Pazuello és un «predestinat» i una font d’orgull per a l’Exèrcit. A l’explicar el seu lideratge en la lluita contra la Covid-19, Bolsonaro va destacar especialment el paper de Pazuello durant els Jocs Olímpics que es van fer a Rio de Janeiro fa quatre anys.

«Absurd»

En vista dels resultats en la lluita contra la pandèmia, el diari ‘Folha de Sao Paulo’ va considerar un «absurd» que la conducció de la política sanitària es mantingui en mans dels uniformats des de fa dos mesos, quan la corba de defuncions va fer el salt que va fer d’aquest país el segon a nivell mundial en quantitat d’òbits.  «El Brasil ja és un exemple internacional de fracàs per enfrontar-se al coronavirus, i el nombre de nous casos i morts no mostra signes d’un respir. Al provocar la renúncia de dos ministres per negació irracional i a causa de l’obsessió amb la cloroquina i la manipulació de dades, Bolsonaro va fer molt difícil atreure un altre professional qualificat i gelós de la seva reputació». D’acord amb Folha, «un Ministeri de Salut convertit en una branca de caserna no té cabuda en cap concepte de normalitat».