CLATELLADA JUDICIAL

El Suprem dels EUA acaba amb el secret dels comptes de Trump

Dona accés a documents fiscals i financers a la fiscalia de Nova York tot i que no als demòcrates al Congrés

Furibunda reacció del mandatari, que parla de «persecució política» i denuncia suposada «corrupció» a Nova York

zentauroepp53864979 us president donald trump speaks during a students for trump200624130747

zentauroepp53864979 us president donald trump speaks during a students for trump200624130747 / SAUL LOEB

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

El Tribunal Suprem dels Estats Units ha clavat aquest dijous un greu cop al president Donald Trump al dictaminar que no pot mantenir les seves declaracions d’impostos i documents financers en secret, en una investigació d’un gran jurat a Nova York. Encara que en un altre cas l’alt tribunal ha protegit ara per ara Trump d’haver de donar aquesta informació i altres documents privats i empresarials al Congrés, la decisió del cas plantejat pel fiscal de districte novaiorquès Cyrus Vance, obert per investigar si Trump va alterar els seus comptes per encobrir els pagaments realitzats per silenciar Stormy Daniels i Karen McDougal, representa una clatellada per al president, la primera des de Jimmy Carter, que no ha fet públiques les seves declaracions d’impostos.

«Fa 200 anys un gran jurista de la nostra cort va establir que cap ciutadà, ni tan sols el president, està categòricament per sobre del deure comú de produir proves quan se’l requereix en un procediment criminal», ha escrit el president del Suprem, John Roberts, en una decisió sentenciada per set vots, incloent-hi els dels dos jutges nomenats per Trump, que han solidificat una majoria conservadora, contra dos. «Reafirmem aquest principi avui i mantenim que el president no és ni absolutament immune a citacions penals estatals que busquen els seus documents privats ni té dret a un estàndard més elevat».

Contrapunts positius

El contrapunt positiu per a Trump és que el Suprem, també per una votació de 7-2, impedeix ara per ara al Congrés accedir als documents de Trump. Després de les explosives declaracions de Michael Cohen, l’exadvocat de Trump, els comitès de Supervisió, Assumptes Financers i Intel·ligència de la Cambra Baixa, controlada pels demòcrates, havien dictat citacions per obtenir documentació tant de la firma de comptabilitat amb la qual Trump ha treballat anys, Mazars, així com de Deustche Bank i Capital One. La majoria del Suprem considera que aquestes citacions plantegen «significatives preocupacions sobre separació de poders» i ha decidit reexpedir el cas a tribunals inferiors.

La decisió contra Trump a Nova York no significa que els documents es facin públics aviat i és altament improbable que es coneguin abans de les eleccions del novembre. Tot i que l’alt tribunal acaba amb la immunitat presidencial, per obtenir-los el fiscal Vance haurà de tornar als tribunals, on un dels advocats del president, Jay Sekulow, ja ha anunciat que plantejaran nous reptes constitucionals i legals.

Fins i tot si aquest cas es resol a favor de Vance, el fiscal haurà d’entregar els documents al gran jurat, cosa que legalment obliga a mantenir-los en secret.

Fúria a Twitter

La reacció de Trump a Twitter, en qualsevol cas, ha sigut furibunda. Si ja minuts abans de les decisions del Suprem denunciava a crits «assetjament presidencial» i «mala praxi processal», després de conèixer les dues sentències ha llançat una tirallonga d’indignades queixes. Ha denunciat que «és tot una persecució política», ha parlat de Nova York com a «políticament corrupta», veu «injustícia» contra la presidència i l’Administració, i s’ha queixat de no ser tractat amb «deferència» pels tribunals. Ha recuperat també acusacions sense proves contra l’Administració prèvia d’haver espiat la seva campanya i de ser «totalment corrupta».

Notícies relacionades

En un comunicat el fiscal Vance, ha qualificat la decisió de «tremenda victòria per al sistema de justícia» de la nació i «el seu principi fundador que diu que ningú, ni tan sols el president, està per sobre de la llei».

La presidenta de la Cambra de Representants, Nancy Pelosi, ha promès seguir amb les investigacions i la lluita per aconseguir els documents de Trump, remarcant especialment la part de la sentència que «reafirma l’autoritat del Congrés per exercitar supervisió en nom del poble nord-americà». «La responsabilitat constitucional de descobrir la veritat continua», ha dit, «específicament pel que fa a la connexió del president amb Rússia que està amagant»