«GRANS AMICS»

Sintonia i afalacs en la trobada de Trump i López Obrador

«Hem rebut de vostè comprensió i respecte», diu a Washington el president mexicà

zentauroepp54045908 washington  united states   08 07 2020   andres manuel lopez200709074259

zentauroepp54045908 washington united states 08 07 2020 andres manuel lopez200709074259 / Anna Moneymaker POOL

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

La reunió a Washington aquest dimecres de Donald Trump i Andrés Manuel López Obrador ha sigut un bany d’afalacs mutus, un calculat ball de sintonia mogut per interessos sobretot propis però en part compartits dels presidents dels Estats Units i Mèxic. L’exercici ha deixat alguns elements sorprenents, com l’inusitat to càlid de Trump cap a una comunitat d’immigrants que sovint ha vilipendiat. I López Obrador no ha quedat enrere. «En comptes de greuges hem rebut de vostè comprensió i respecte», ha lloat el líder mexicà a Trump.

Organitzat per marcar l’entrada en vigor l’1 de juliol del nou tractat de lliure comerç trilateral amb el Canadà que ha donat relleu al Nafta, i malgrat la notable absència de Justin Trudeau, la trobada, qüestionada als dos costats de la frontera, ha permès als dos mandataris posar el focus en un pacte que sobre el paper ha de beneficiar les seves economies i que Trump qualifica d’«històric», tot i que l’impacte als EUA s’estimi limitat.

Relació bilateral

Tots dos han pogut donar-se així un respir de l’atenció a les seves qüestionades gestions davant de la pandèmia del coronavirus. Han deixat de banda temes difícils i han aprofitat la trobada a la Casa Blanca, i un sopar posterior amb empresaris, per retratar sota un prisma optimista una relació bilateral que, en paraules de Trump, «mai ha sigut tan estreta». «Hem tingut una fantàstica relació des del primer moment. I crec que potser va ser contra tot pronòstic», ha dit Trump, que ha definit la relació personal com la de «grans amics».

En la mateixa línia i no menys positiva ha sigut la descripció de López Obrador, que també ha utilitzat la paraula «amic» per parlar de Trump. «Alguns pensaven que les nostres diferències ideològiques ens haurien de portar de manera inevitable a l’enfrontament. Afortunadament, aquest mal auguri no es va complir», ha dit en un moment. «En comptes de distanciar-nos estem optant per marxar junts, fer a un costat les diferències amb diàleg i respecte mutu», ha declarat també el mexicà. «Hem tingut desacords i hi ha greuges que encara no s’obliden però també hem pogut establir acords tàcits i explícits de cooperació».

Altres realitats

Les bones paraules entre dos líders que, com ha dit Trump comparteixen «l’interès de posar els nostres països primer», amaguen algunes realitats. L’efectiva cooperació de Mèxic amb Washington per frenar l’arribada d’immigrants als EUA i limitar també l’asil va arribar després que Trump utilitzés el març de l’any passat l’amenaça  de tancar totalment la frontera i al maig la d’imposar aranzels al veí del sud. La cooperació en lluita contra el tràfic de drogues també es va intensificar després que al novembre amenacés de declarar els narcotraficants terroristes, cosa que hauria obert la porta a intervencions militars en el país veí.

Notícies relacionades

Trump, que quan va llançar la seva candidatura fa cinc anys va enviar insults xenòfobs als mexicans amb la seva infame frase «porten drogues, porten crim, són violadors», ha tingut un missatge radicalment diferent aquest dimecres, quan ha definit els prop de 36 milions de mexicans als EUA de «gent increïble, gent treballadora». I són paraules benvingudes, però amb escàs ressò en les seves polítiques o la seva agenda.

Aquesta mateixa setmana s’espera que el mandatari iniciï un altre assalt executiu per intentar acabar amb DACCA, el programa de Barack Obama que va allunyar el fantasma de la deportació per a centenars de milers de migrants, molts mexicans, que van arribar als EUA com nens sense papers i que el Tribunal Suprem va salvar per un tecnicisme el mes passat. En campanya per a la reelecció, a més, Trump ha tornat a fer de la mà de ferro amb la immigració una de les seves armes electorals i en els seus mítings i declaracions torna a presumir de la construcció del mur a la frontera amb Mèxic, aquest que va prometre que Mèxic pagaria (un assumpte que, segons la portaveu de la Casa Blanca, no ha sortit en la reunió entre els dos líders).