Violència policial

Floyd va alertar fins a 20 vegades el policia que el va matar que no podia respirar

La transcripció de la gravació de la càmera d'un policia mostra amb més dramatisme els últims minuts de vida del ciutadà negre

zentauroepp53692377 george floyd200709103223

zentauroepp53692377 george floyd200709103223 / Darnella Frazier

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Efe

L’afroamericà George Floyd, l’assassinat del qual en mans de policies va provocar massives protestes racials als Estats Units i al voltant del món, va alertar unes 20 vegades a l’agent que el va matar davant de la inoperància dels altres que l’observaven que no podia respirar, segons el contingut d’una transcripció policial feta pública.

La transcripció surt de la gravació feta per la càmera corporal de Thomas Lane, un dels quatre policies imputats en el cas i la defensa del qual està intentant que s’arxivin els càrrecs en contra seu a l’assenyalar el principal acusat, Derek Chauvin, de la mort de Floyd.

Fins ara, els últims minuts de vida de Floyd es coneixien gràcies als vídeos gravats per transeünts, però el document aportat per Lane mostra l’escena, ocorreguda el 25 de maig a Minneapolis, d’una forma encara més dramàtica.

«Em mataran»

«Em mataran, em mataran», va dir Floyd, de 46 anys, quan els policies el tenien immobilitzat i de cap per avall a terra, a la qual cosa Chauvin va respondre: «Deixa de parlar, deixa de cridar, es necessita molt oxigen per parlar».

Chauvin va ser, de fet, qui va asfixiar Floyd pressionant el genoll contra el seu coll més de vuit minuts, durant els quals l’afroamericà va repetir més de 20 vegades que no podia respirar.

Aquestes crides desesperades de Floyd van ser respostes pels agents implicats amb frases com «relaxa’t» (Tou Thao), «respira profundament» (Lane) o «estàs bé, estàs parlant bé» (Alexander Kueng), tots  acomiadats del cos i posteriorment imputats.

La frase que va repetir el mort fins a la sacietat –«no puc respirar (I can’t breath»)– es va convertir després en un dels lemes de les protestes.

Floyd també va informar els policies que havia estat malalt de coronavirus i que li costava respirar. En un moment, Lane va qüestionar a Chauvin –l’agent amb més experiència dels quatre– si havien de girar Floyd de costat, però aquest va respondre que «no».

Lane va insistir que estava preocupat per l’estat de salut de Floyd, ja que semblava estar sota l’efecte d’alguna substància. «Bé, és per això que ve una ambulància», va dir Chauvin, que no va aixecar el genoll del coll de Floyd fins que un parametge l’hi va indicar.

Chauvin està acusat d’assassinat en segon grau i homicidi en tercer grau per matar Floyd, mentre que sobre Lane, Thao i Kueng pesen càrrecs per ajudar i instigar l’assassinat en segon grau.

Notícies relacionades

Lane, que està en llibertat sota fiança de 750.000 dòlars, ha argumentat que era la seva primera setmana de feina al cos i que va ser Chauvin qui va prendre les decisions que van conduir a la mort de Floyd.

L’assassinat de Floyd va provocar un potent esclat de protestes i disturbis racials al llarg i ample del país per les recurrents morts de ciutadans afroamericans en mans de policies als Estats Units. Una onada de protestes que van tenir ressò a tots els racons del món.