INCENDIÀRIA FESTA NACIONAL

Trump redobla el seu discurs de polarització social i transmet un missatge triomfalista contra el coronavirus

Suma atacs als mitjans i a la Xina en el seu discurs del 4 de juliol a Washington

trump

trump

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Per a Donald Trump canvia l’escenari però no el missatge ni l’estratègia. Aquest dissabte, un dia després d’oferir al Mont Rushmore un discurs divisiu i exaltat en què va atiar guerres culturals i va alertar contra un «nou feixisme d’extrema esquerra», el president dels Estats Units va tornar a dirigir-se a la nació en les celebracions del Dia de la Independència amb una intervenció polaritzant traçada sobre les mateixes línies de la vigília. A quatre mesos d’una complicada cita amb les urnes a la recerca de la reelecció davant Joe Biden, Trump ha deixat clar que ha triat el seu camí.

En el discurs a la capital va sumar nous enemics a una llista en què aquesta vegada a més de «l’esquerra radical» van aparèixer els «marxistes, anarquistes, agitadors i saquejadors». També va incloure una altra de les seves dianes habituals, els mitjans de comunicació, a què va acusar d’«etiquetar falsament i consistentment els seus oponents com racistes que condemnen ciutadans patriotes». I va tornar a parlar d’estàtues  i monuments i herois americans. «No permetrem que turbes irades facin caure les nostres estàtues, esborrin la nostra història, adoctrinin els nostres nens o trepitgin les nostres llibertats» va dir al defensar l’estil de vida americà, que, va assegurar, «va començar el 1492, quan Colom va descobrir Amèrica».

Triomfalisme contra la pandèmia

Com a l’acte a Rushmore, entre els assistents a l’acte a la Casa Blanca no predominava l’ús de mascaretes però, a diferència de Dakota del Sud, en aquest discurs Trump va dedicar una mica més d’una frase a parlar del coronavirus, tot i que no de les seves víctimes. I ho va fer per reincidir en les seves critiques a la Xina, a què va responsabilitzar de la «terrible plaga» i de què va prometre que «retrà comptes» però, sobretot, per donar un discurs triomfalista sobre la crisi sanitària i econòmica, un missatge per provar de contrarestar les crítiques a la seva gestió i resposta que es veuen en sondejos generals i, més preocupant per a ell, electorals.

Notícies relacionades

Tot i que el país ja suma més de 2.8 milions de contagis i prop de 130.000 morts i la pandèmia continua avançant, especialment pel sud i l’oest, però amb augment de casos registrats en 37 estats, Trump va assegurar que els EUA han «après a apagar la flama» i que hi ha a l’abast una «victòria tremenda».  I aquesta vegada no va arribar a suggerir que per aconseguir-la calia «alentir les proves», cosa que feia dues setmanes enrere, però sí va assegurar, sense oferir res en què sustentar l’afirmació, que «el 99% dels casos [detectats] són completament innocus». També va afirmar que hi haurà «una solució terapèutica i o una vacuna molt abans que acabi l’any», una cosa que cap autoritat o entitat científica garanteix.

El missatge triomfalista ja és part de l’agenda electoral de Trump. I va tornar a escoltar-se a Washington, abans que l’exhibició militar aèria omplís el cel on després esclatarien focs artificials, suspesos o reduïts en el 80% de celebracions del país per evitar aglomeracions que puguin propiciar els contagis i a què l’alcaldia de Washington havia mostrat oposició. «El nostre país s’està recuperant, els nostres números d’ocupació són espectaculars, estan passant moltes coses que la gent encara no veu», va dir Trump. «Som en camí d’una victòria tremenda. Passarà i serà en gran. El nostre país serà més gran que mai». Va ser el seu lema de campanya el 2016 i ho continua sent en un país canviat i en crisi el 2020: ‘Make America Great Again’.