DESESCALADA

Johnson demana responsabilitat als anglesos en la reobertura dels pubs

El Govern tem que la jornada, batejada com a 'Super Saturday', arribi als nivells de la Nit de Cap d'Any

Les autoritats preveuen problemes d'ordre públic i el desbordament de les urgències per baralles i excessos etílics

zentauroepp53977693 people enjoy a drink at gabriel s wharf beside the river tha200703195025

zentauroepp53977693 people enjoy a drink at gabriel s wharf beside the river tha200703195025 / TOLGA AKMEN

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce

Entre el temor i l’eufòria, Anglaterra inicia aquest dissabte la fase més gran de la desescalada, amb la reobertura, després de més de tres mesos, d’hotels, restaurants, pubs, perruqueries, biblioteques, museus i cines. Quan encara hi ha brots de coronavirus en alguns punts del país, la reobertura dels pubs, en especial, s’ha convertit gairebé en un esdeveniment nacional. El perill que la jornada, batejada com a ‘Super Saturday’, arribi als nivells d’una gresca de dimensions similars a la Nit de Cap d’Any va portar ahir el primer ministre, Boris Johnson, a demanar reiteradament prudència als ciutadans i advertir que no dubtarà a tornar a imposar restriccions si fos necessari. «Espero realment que la gent es comporti de manera responsable i gaudeixi de l’estiu de manera segura», va dir.

El Govern ha sigut criticat per organitzar l’obertura dels pubs precisament un dissabte. Les autoritats temen possibles problemes d’ordre públic i el desbordament dels serveis d’urgència als hospitals per les baralles i els excessos de l’alcohol. La policia reforçarà la vigilància a les zones. L’Executiu va haver de puntualitzar que els pubs no podien obrir a mitjanit, però els locals que tinguin la convenient llicència sí que ho podran fer a partir de les sis del matí.

Milions de lliures en pintes

La reobertura dels pubs, segons un recent estudi, pot reportar durant el cap de setmana uns 210 milions de lliures (233 milions d’euros). Des del Govern s’ha animat els britànics a prendre’s una pinta o unes quantes. El mateix ministre de Finances, Rishi Sunak, es va acostar divendres al Bell&Crown, un local del barri de Chiswick, per ajudar a moure barrils de ‘lager’. El cap mèdic del Govern, Chris Whitty, temorós de les conseqüències, va insistir que estar en un lloc tancat socialitzant amb altra gent «és una activitat d’alt risc». El virus, va declarar, «no desapareixerà, durant molt, molt temps. Estem veient la possibilitat d’una segona onada».

Final de la quarantena

Notícies relacionades

Johnson va prometre publicar la setmana que ve el calendari de la reobertura d’activitats i negocis encara tancats, com els gimnasos, les piscines o els salons de manicura. Si hi ha un brot de coronavirus, va assenyalar, l’estratègia serà establir confinaments i tancaments locals, però va descartar un nou confinament a nivell nacional. Alguns científics, no obstant, consideren prematura i perillosa la desescalada.

El Govern també ha publicat la llarga llista de països, en què s’inclou Espanya, que queden exempts de la quarantena obligatòria, a l’arribar a Anglaterra, a partir del 10 de juliol. Escòcia, Gal·les i Irlanda del Nord no aixequen encara la mesura.