CONSULTA ELECTORAL A RÚSSIA

El Kremlin, eufòric, canta victòria mentre l'oposició denuncia manipulacions

Els EUA, molestos amb Moscou pel desenvolupament de la votació sobre la reforma electoral mentre la UE demana que s'investiguin les irregularitats

zentauroepp53964454 russia president vladimir putin chairs a video meeting of th200702171743

zentauroepp53964454 russia president vladimir putin chairs a video meeting of th200702171743 / ALEXEI DRUZHININ

1
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas

El Kremlin ha donat curs aquest dijous  a l’eufòria, una vegada finalitzat el recompte dels vots en la consulta sobre la reforma electoral que permetrà al president de Rússia, Vladímir Putin, mantenir-se en el poder fins al 2036 si és el seu desig. Ignorant totes les crítiques realitzades per observadors independents i les denúncies de manipulació i irregularitats bolcades en els mitjans de comunicació que s’escapen del control governamental, el portaveu presidencial, Dmitri Peskov, ha destacat que el resultat demostra l’alt grau de confiança que els ciutadans dipositen en el líder del Kremlin.

«Això és considerat definitivament un triomf; el que va tenir lloc va ser en efecte un victoriós referèndum sobre la confiança en Putin», ha declarat Peskov. Aquesta valoració contradiu el que han anat assenyalant en les últimes setmanes les enquestes fetes pels instituts d’opinió independents, que xifren en prop d’un  60% el seu índex de popularitat, que, malgrat ser encara elevat en comparació amb el que s’estila a Europa, és el més baix des que va arribar al poder, i la minvant confiança que mereix la seva gestió, que s’havia reduït al 28%. Les dues xifres estan molt allunyades dels resultats finals difosos per la Comissió Electoral Central: a prop del 78% dels votants van aprovar el paquet d’esmenes a la Carta Magna russa, amb un percentatge de participació superior al 67%.

Navalni no reconeix els resultats 

Notícies relacionades

Per contra, el líder opositor Aleksei Navalni ha carregat les tintes en les irregularitats denunciades, i ha indicat que el seu moviment «mai reconeixerà els resultats de la votació, cosa que implica considerar com a «il·legítims» els canvis introduïts a la Constitució. El popular bloguer anticorrupció ha descartat de moment mobilitzacions als carrers dels seus partidaris, tot i que ha promès convocar els seus seguidors a la tardor si als seus candidats se’ls impedeix presentar les seves candidatures en les pròximes cites electorals, en concret en els comicis que tindran lloc després de l’estiu a diverses regions.

La consulta ha suscitat també reaccions internacionals. Des de Washington, el portaveu del Departament d’Estat, Morgan Ortagus, ha evocat «la coerció dels electors, les pressions als opositors i les restriccions als observadors». El seu col·lega de la UE, Peter Stano, ha instat Moscou a investigar les denúncies de manipulació.