LA CARRERA A LA CASA BLANCA

Biden: campanya minimalista, màxims resultats

Amb l'agenda pública limitada per la pandèmia, l'aspirant demòcrata avança en recaptació i sondejos

Aprofundeix en l'estratègia de posar sota els focus la gestió política de Trump

zentauroepp53945526 democratic u s  presidential candidate and former vice presi200702205256

zentauroepp53945526 democratic u s presidential candidate and former vice presi200702205256 / KEVIN LAMARQUE

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Entre l’abril i aquest dimarts passat Joe Biden va passar 88 dies sense contestar preguntes de la premsa. Una de les escassíssimes sortides que ha fet de la casa de Delaware que s’ha convertit en seu central d’una campanya confinada pel coronavirus va ser la setmana passada al comtat de Lancaster, feu republicà a Pennsilvània, on el seu discurs sobre l’accés a la sanitat pràcticament no va tenir cap ressò en la premsa. I aquesta mateixa setmana ha anunciat que, «per prescripció mèdica», per a ell i per al país, no participarà en mítings.

No es queda curt l’exvicepresident i virtual candidat del Partit Demòcrata quan diu que aquesta és «la campanya electoral més inusual en la història moderna». En el seu cas s’ha imposat un minimalisme inèdit, per la pandèmia, però també com a part d’una curosa estratègia per enfrontar-se a Donald Trump. I, tot i que sigui de moment, Biden li està traient el màxim partit en resultats.

La falta d’exposició contrasta amb el seu avenç en els sondejos. No ha sigut obstacle perquè al juny ell i el Comitè Nacional Demòcrata tornin per segon mes consecutiu a superar en recaptació Trump i el Comitè Nacional Republicà, 141 milions de dòlars davant 131. La seva limitada agenda pública, a més, ha reduït les relliscades que sovint esquitxen les seves intervencions.

Forces renovades

Un candidat que no fa tant era considerat fràgil, políticament, en un partit on licita amb força l’ala progressista, però també pel seu estat mental als 77 anys, es reforça. Trump (que té 74 anys) i la seva campanya continuen qüestionant el seu suposat declivi cognitiu, però Biden respon amb renovada seguretat. «No veig l’hora de comparar la meva capacitat cognitiva amb la de l’home a qui m’enfronto», deia dimarts a la premsa, i va remarcar, a més, que se sotmet a exàmens «tot el temps».

El candidat demòcrata i la seva campanya han entès que la carrera es planteja cada vegada més com un judici a Trump, tant en l’aspecte humà com en el polític, per la seva resposta a les crisis sanitària i econòmica del coronavirus i la seva desconnexió amb la nova consciència de la injustícia racial o per un personalisme desmesurat que aquest mateix diumenge s’evidenciava quan Trump deixava sense resposta en una entrevista a Fox quins serien les seves prioritats en un segon mandat. I per això s’ha adoptat una doble estratègia.

Decència enfront males maneres

Notícies relacionades

En l’aspecte humà és la del contrast, que permet al demòcrata mostrar les seves qualitats d’home decent davant un president que té unes formes que molesten als votants republicans més moderats. En el polític, es posen sobretot sota els focus les accions de Trump. «Sembla que el nostre president de guerra s’ha rendit, ha tret la bandera blanca i ha abandonat el camp de batalla», criticava sobre la gestió presidencial del coronavirus.

Trump continua donant-li material de crítica. Mentre la pandèmia continua forta als EUA, el president va aquest divendres a la muntanya Rushmore, a Dakota del Sud, per marcar el 4 de juliol, una visita que ha indignat la comunitat nadiua índia i en la qual ja s’ha anunciat que no s’imposaran normes de distanciament social. Dubtosament serà la primera vegada que Trump es posi una mascareta públicament. Biden sempre la porta quan surt, tot i que surti poc. Menys és més.