Crisi a llatinoamèrica

Maduro ordena l'expulsió de l'ambaixadora de la UE a Caracas

El palau de Miraflores respon a una sanció del Consell Europeu a 11 funcionaris relacionats amb el madurisme

Brussel·les expressa el seu contundent rebuig de la decisió del president veneçolà i anuncia «reciprocitat»

zentauroepp52293606 venezuela s president nicolas maduro gestures during a press200214190538

zentauroepp52293606 venezuela s president nicolas maduro gestures during a press200214190538 / YURI CORTEZ

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

Veneçuela ha donat un termini de 72 hores a l’ambaixadora  de la Unió Europea (UE) a Caracas, Isabel Brilhante Pedrosa, perquè abandoni el país en resposta a les sancions disposades per Brussel·les contra funcionaris maduristes i aliats conjunturals del Govern. «¡Prou del colonialisme! Se li prestarà un avió, perquè se’n vagi», va bramar el president, Nicolás Maduro. La UE «supremacista», va afegir, «ha tret una resolució» condemnatòria contra veneçolans que formen «part d’institucions de l’Estat», «respecten» la Constitució i «sancionen» la directiva de l’Assemblea Nacional (AN), que encapçala Juan Guaidó, el diputat reconegut pels Estats Units i 54 països més com a autoritat executiva interina d’aquest país.

Segons Maduro, els funcionaris penalitzats «s’han negat a complir ordres de l’Ambaixada de la UE a Caracas». La reacció de la Unió Europea no s’ha fet esperar. «Condemnem i rebutgem l’expulsió de la nostra ambaixadora a Caracas. Prendrem les mesures necessàries habituals de reciprocitat», va assenyalar el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell. I va afegir: «Només una solució negociada entre veneçolans permetrà el país de sortir de la seva profunda crisi».

Guaidó, per la seva banda, va celebrar el pas fet pel Consell Europeu. «L’OEA [Organització d’Estats Americans] va rebutjar la farsa de la dictadura, la Unió Europea els va sancionar, els EUA i UK [el Regne Unit] van ratificar el suport al govern encarregat. A l’usurpador li dona suport... ¿L’Iran, el seu proveïdor car de gasolina? Continuem amb força», va assenyalar a través de Twitter.

Amenaça d’accions diplomàtiques contra l’ambaixador espanyol 

Entre els 11 veneçolans sancionats per la UE hi ha autoritats judicials, constituents i electorals, així com Luis Parra, el diputat que s’arroga la presidència de l’AN amb el beneplàcit del Palau de Miraflores. D’acord amb Maduro, Europa se supedita d’aquesta forma a l’estratègia de Washington per forçar la seva sortida del poder. Al seu torn, va assegurar que Exteriors «es reserva accions diplomàtiques» contra l’ambaixador d’Espanya a Caracas, Jesús Silva, a qui va relacionar amb les maniobres conspiradores de l’opositor Leopoldo López, que es troba en la seva residència des del fallit intent de cop d’Estat de finalitats d’abril del 2019.

Segons Maduro, l’hoste és un «pròfug de la justícia» que «està utilitzant les instal·lacions de l’Ambaixada d’Espanya per conspirar en contra de Veneçuela». López lidera Voluntat Popular (VP), el partit més dur de l’oposició, al qual pertany també Guaidó. La fiscalia l’ha vinculat amb una fallida incursió armada que es va llançar el maig passat i que va provocar almenys 11 morts i desenes de detinguts. 

Ofensiva des del poder

Notícies relacionades

L’incident amb la UE té lloc en un moment en què el madurisme intenta reprendre l’ofensiva política. Com a part d’aquesta iniciativa no només busca reforçar el setge contra Guaidó i VP, agrupació que ha qualificat de «terrorista».  També ha renovat les autoritats electorals a imatge i semblança, amb vista als comicis parlamentaris que s’haurien de celebrar a finals d’any.

La justícia alhora va suspendre les conduccions partidàries d’Acció Democràtica i Primer. Com a part d’aquest pla general, el Govern va aconseguir partir en dos l’AN. Una facció, majoritària, es va quedar amb Guaidó. L’altra segueix Parra. Brussel·les considera que el diputat que pertanyia a Primer Justícia actua «contra el funcionament democràtic» del Parlament. Parra ha sigut reconegut com a autoritat parlamentària legítima per Rússia i la Xina.