Crisi sanitària

Johnson recorre al pla d'inversions previ a la pandèmia per sortir de la crisi del coronavirus

L'oposició laborista assegura que és «prèviament conegut» i insuficient

zentauroepp53938424 int boris200630155317

zentauroepp53938424 int boris200630155317 / Paul Ellis

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce

El primer ministre britànic Boris Johnson promet accelerar la inversió de 5.000 milions de lliures (5.400 milions d’euros), uns diners ja anunciats abans de l’epidèmia, en projectes d’infraestructures  per potenciar la recuperació econòmica després del coronavirus. «Construir, construir, construir», va anunciar el primer ministre, en el que va presentar al país com un «nou pacte», en el seu primer discurs sobre la reconstrucció després de la Covid-19, pronunciat a l’escola de tecnologia de Dudley.  

El pla inclou projectes de carreteresvivendesreforma d’hospitalsreparació d’escolesmillora de transports comunicacions. Són propòsits que ja figuraven en el programa electoral de Johnson abans de l’epidèmia. Ara assegura que s’aprofitarà l’oportunitat d’aquesta crisi per atendre les parts més necessitades del país i reparar deficiències de dècades.

«Aquest Govern està decidit a utilitzar aquesta crisi per aturar finalment els grans desafiaments sense resoldre de les últimes tres dècades. Construir vivendes, reparar la NHS (sanitat pública), solucionar l’assistència social, aturar la falta de preparació laboral», va explicar. Un pla per «reconstruir més ràpid i més verd», amb la plantació de 75.000 nous arbres a l’any i ajuda a projectes locals de conservació, que haurien de crear 3.000 llocs de treball.

 Comparació amb Roosevelt

El Govern necessita «actuar ràpid» per evitar la pèrdua de llocs de treball i alhora «elevar l’economia», va assenyalar Johnson, en un missatge que va voler tenir el to esperançador i optimista, en la línia habitual. El primer ministre va equiparar el seu pla al New Deal, que va fer el president americà Franklin Delano Roosevelt, per treure els Estats Units de la Gran Depressió en què es trobava als anys trenta.

Les obres de reconstrucció proposades per Johnson són, no obstant, minúscules, en comparació amb els megaprojectes de Roosevelt. A la tardor, el cap dels conservadors ja es va comprometre durant la campanya electoral a injectar milions de lliures als serveis públics per millorar la situació de les zones més desfavorides del nord d’Anglaterra i retenir els simpatitzants laboristes, que per primera vegada havien votat conservador.

Ni nou, ni pacte

Notícies relacionades

L’actual líder laboristaKeir Starmer, considera la proposta de Johnson insuficient prèviament coneguda. «El primer ministre promet un nou pacte, però ni és nou, ni és un pacte. Ens enfrontem a una crisi econòmica que és la més gran en una generació i la recuperació necessita més que tot això», va dir Starmer, i va afegir: «No és suficient».  

La tasca de revitalització de l’economia britànica s’anuncia gegantina. El producte interior brut (PIB) va registrar en el primer trimestre de l’any la seva caiguda més gran des del 1979, amb un descens del 2,2%, dues dècimes més que l’estimat. D’acord amb les dades revelades dimarts per l’Oficina Nacional d’Estadístiques (ONS), la contracció va afectar tots els sectors econòmics. Aquell primer trimestre només recull, a més, una setmana de confinament.  El Fons Monetari Internacional preveu un enfonsament sense precedents del 10% per a aquest any.