NOU CAMP DE BATALLA

La Xina limitarà l'entrada dels nord-americans que interfereixin en Hong Kong

Pequín respon a les restriccions imposades per Washington la setmana passada

zentauroepp53703253 pro democracy protesters hold up their phones in the central200609191706

zentauroepp53703253 pro democracy protesters hold up their phones in the central200609191706 / ANTHONY WALLACE

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas

La Xina restringirà l’entrada als funcionaris nord-americans que interfereixin en Hong Kong. No ha concretat a quines accions es refereix ni falta que fa: urgia respondre a la mateixa mesura que havia aprovat Washington la setmana passada. La reacció confirma, d’una banda, la dinàmica hostil entre les dues potències, i de l’altra, que l’illa és el nou camp de batalla després d’haver-se suavitzat la guerra comercial.

«En vista de les decisions equivocades dels Estats Units, la Xina imposarà restriccions de visats als funcionaris que hagin mostrat un comportament ofensiu en el tema hongkonguès», ha dit aquest matí Zhao Lijian, portaveu del Ministeri d’Exteriors. «No importen els esgarips dels separatistes hongkonguesos i tampoc importen les pressions de forces antixineses de l’exterior, el seu pla d’obstruir l’aprovació de la llei de seguretat nacional no prevaldrà i la seva acta és només paper mullat», ha afegit.

Era previsible que els Estats Units colpegessin el castigat ronyó hongkonguès. Aquesta llei, que presumiblement serà aprovada aquest dimarts pel Comitè Permanent del Legislatiu, té una complicada defensa. Només se’n coneixen esborradors, però les filtracions en el ‘South China Morning Post’, un diari hongkonguès fiable, parlen de jutges elegits per l’Executiucadenes perpètues i altres detalls inquietants. La Xina insisteix que la llei només servirà per embridar el caos, però el món intueix un horitzó més ombrívol. La Unió Europea, el Regne Unit i els Estats Units han repetit les seves reserves.

Evitar una situació de no retorn

Notícies relacionades

L’ofensiva de Washington va cristal·litzar la setmana passada amb l’Acta d’Autonomia de Hong Kong, que sancionarà tant persones i companyies com els bancs internacionals que facin negocis amb aquestes. El secretari d’Estat, Mike Pompeo, va anunciar restriccions de visats per als funcionaris del Partit Comunista que «siguin responsables o còmplices» de soscavar les llibertats de Hong Kong. Tampoc va aclarir la traducció d’aquestes accions ni els destinataris i una font oficial citada per Bloomberg assegura que els afectats no superaran la desena. Sota els sorollosos comunicats bilaterals que satisfan les audiències més inflamades és subjacent l’interès compartit per evitar una situació de no retorn. La borsa nord-americana va caure divendres després que la Xina alertés que les interferències a Hong Kong i Taiwan amenaçaven les compres acordades. 

Res irrita més Pequín que les intromissions en els seus assumptes sobirans. La nova llei dificultarà aquelles reunions públiques de funcionaris nord-americans amb líders del moviment antigovernamental quan la ciutat estava en flames. Sobre l’excolònia pesa l’amenaça nord-americana de retirar-li l’estatus especial econòmic, cosa que suposaria el torpede definitiu a una capital financera enfonsada en la recessió.