nous contactes pel 'brexit'

La UE i el Regne Unit tornen a negociar cara a cara

Brussel·les acollirà durant tota la setmana una nova ronda de negociacions restringida

zentauroepp53927430 european union s brexit negotiator michel barnier and britis200629172511

zentauroepp53927430 european union s brexit negotiator michel barnier and britis200629172511 / John Thys

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

Des que la pandèmia del coronavirus va irrompre al continent europeu i va obligar a tallar els contactes personals, les negociacions del nou acord comercial que negocien la Unió Europea i el Regne Unit s’havien quedat estancades, en una espècie de llimbs, sense progressos i molts obstacles per esquivar. Una situació que intenten superar des d’aquest dilluns les dues parts amb una marató negociadora restringida que es prolongarà durant les pròximes vuit setmanes i que ha arrencat amb una primera ronda de converses cara a cara a Brussel·les.

Notícies relacionades

«Les negociacions s’han reprès aquest matí amb David Frost i el seu equip en un format restringit. Aprofitarem al màxim les nostres converses intensificades en les pròximes setmanes i mesos. El nostre objectiu: una relació futura integral», ha recordat el negociador en cap europeu, Michel Barnier, reiterant una vegada més que la Unió Europea afronta «amb calma i unida en els seus principis i valors» aquesta nova fase que, segons els temps que maneja l’equip del polític francès, hauria de desembocar en un acord a tot estirar a l’octubre, amb prou temps per culminar els processos de ratificació necessaris als parlaments nacionals i l’Eurocambra.

A sis mesos que els britànics tallin definitivament amarres amb el club –el període transitori expira el 31 de desembre i Londres ha refusat sol·licitar-ne cap extensió–, el senyal d’accelerar els contactes s’ha rebut positivament a Brussel·les tot i que el primer ministre britànic, Boris Johnson, continua anant a batzegades. Aquest cap de setmana va advertir el seu homòleg polonès, Mateusz Morawiecki, que si els termes de l’acord no el satisfan abandonaran les negociacions.